Vad är verklighet?

Röd text mot vit bakgrund:

Det finns frågor som är av intresse för alla oavsett kön, ålder, bostadsort, religion, utbildning och ekonomi. Frågor som har diskuterats sedan tidernas begynnelse och som för alltid kommer att sysselsätta människor över hela världen. Fyra av dessa eviga frågor kommer att ställas av Stockholms stadsbibliotek under hösten. Kanske kan du hitta svaret i något av förslagen nedan! 


Biblioteket tipsar

 1. Pedro Calderón de la Barca

  Livet en dröm

  Teaterpjäsen ”Livet en dröm” från 1635 handlar om Basilio, kung av Polen. Basilio spärrar in sin son Sigismund på grund av en profetia. Under en period släpps Sigismund fri och börjar hämnas. Då blir han på nytt inspärrad och övertalad om att hela perioden i frihet var en dröm.

 2. Harry Anderson

  Livet är inte alltid Hawaii

  Harry är en ung man på 22 år som bor på söder i Stockholm och bär på en stor dröm om att komma in på en konstskola. Han arbetar med diverse ströjobb på dagarna för att överleva, dagarna rinner ofta på i en slags tom väntan, och att umgås med vännerna på fester och på krogen. Men Harry är övertygad om att om att hans liv kommer få en mening om han bara blir antagen till konstskolan. Han tar alkoholen till hjälp för att övervinna den alltmer växande oron och ångesten. Till en början fungerar det, men vännerna blir efterhand alltmer bekymrade över hans tilltagande drickande. Harry skyller på att han är olyckligt kär eller att han bär på destruktiva anlag och att det hör till om man är konstnär. Efter en rad händelser som går överstyr, tar Harrys ångest över hans vardag alltmer. Han dricker mer och mer, och till slut får vännerna nog och ber honom att söka hjälp. Harry svara med att isolera sig, och han sjunker in alltmer i in i ett missbruk. “Livet är inte alltid Hawaii” är serieroman om kärlek, vänskap, om att vara ung i Stockholm och om var egentligen gränsen går mellan att bruk och missbruk.

 3. 20.000 days on earth

  Filmen "20.000 days on earth" är en fiktiv musikdokumentär om den 20-tusende dagen i den australiske artisten Nick Caves liv. Filmen behandlar frågor om verklighet, fiktion och kreativt skapande.

 4. Jim Al-Khalili

  Kvantbiologi vetenskapens frontlinjer

  Det mest komplexa och fascinerande fenomenet som förekommer i vårt kända universum är Livet, levande materia. Även i vår tid av kloning och syntetisk biologi så kvarstår ett otroligt faktum: Ingen har någonsin skapat något levande ur död materia. Liv är fortfarande det enda sättet att skapa liv. Saknar vi fortfarande en avgörande komponent i berättelsen om livets uppkomst? Kvantbiologi ger ett helt nytt perspektiv på den levande världens grundläggande dynamik.

 5. John Ronald Reuel Tolkien

  Sagan om ringen

  Första delen i trilogin om Härskarringen. Trollkarlen Sauron har en gång försett en av Maktens Ringar med förmågan att förvandla gott till ont. Hoben Frodo får i uppdrag att resa till Domedagsberget för att förstöra ringen och stoppa Saurons onda planer.

 6. Aldous Huxley

  Du sköna nya värld

  Du sköna nya värld, skriven redan 1932, är en av de stora och världsberömda framtidsskildringarna. Idag är vi nästan där.

 7. Jens Hansegård

  Jordens rekordbok

  Här står jordens egna rekord i centrum. Man får lära sig om jordens mest extrema platser och naturkrafter, djur och växter: det högsta berget, djupaste havet, den största vulkanen och det minsta djuret. Boken ingår i serien Lätt att läsa Fakta.

 8. Per J. Andersson

  För den som reser är världen vacker

  Författaren undersöker resandet som företeelse. Han talar med forskare och berättar om kända resenärer. Han vandrar i bergstrakter, genom storstadsbasarer och slumområden, åker buss i Indien, liftar genom Europa och upptäcker att det annorlunda och okända...

 9. Carl Johan De Geer

  Örnis bilar

  Stockholmspojken Örni ligger och sover, men när den röda telefonen ringer är han snabbt på benen och hjälper både brandkåren med att släcka en kioskbrand och bilmekanikern med att bärga krockade bilar.

 10. Haruki Murakami

  1Q84 Bok 1, April-juni

  Första delen i en trilogi. När Aomame tar en trappa som leder från motorvägsbron förändras hennes tillvaro i ett slag. Tengo vill bli författare. En vän till honom börjar alltmer styra hans liv när hon bestämmer sig för att ställa upp i en litterär...

 11. Jostein Gaarder

  Sofies värld roman om filosofins historia

  När Sofie hämtar posten hittar hon för en gångs skull ett brev till sig själv. Utan frimärke, utan poststämpel och utan avsändare. "VEM ÄR DU?" Det står bara det. Konstigt! Brevet är bara det första av många. Sofie får det ena tjocka kuvertet efter det andra, och de visar sig innehålla en grundkurs i filosofi. Breven fyller henne med förundran över världen och hennes egen existens.

Senast uppdaterad
2017-11-09

Skriv ut

Till toppen av sidan