Ramadan

Den 12 april-13 maj firas fastemånaden ramadan av hundratusentals muslimer i Sverige. För troende muslimer är ramadan en andlig tid som ägnas åt bön, generositet och avhållsamhet. Fastan varar i 29-30 dagar och övergår efter solnedgången onsdag 12 maj i festen eid al-fitr då familjer och vänner samlas och firar i upp till tre dygn.

På Stockholm stadsbibliotek uppmärksammas festhögtiden med skyltning och digital programverksamhet. Vi pratade en stund med våra medarbetare Henrik Sillah och Khalif Abdulahi Isman om muslimernas heliga månad.

Henrik och Khalif

Henrik Sillah (foto: Erik Ogenstedt) och Khalif Abdulahi Isman (foto: Erica Palm)

Vad betyder ramadan för er?

Henrik: Under ramadan är det alltid skön stämning och värsta sammanhållningen! Folk blir generellt mycket trevligare och givmildare och det är en månad att försöka förändra något till det bättre – stort som litet. 

Khalif: Ramadan betyder mycket för mig – det är en helgmånad för oss muslimer. Det betyder mycket för mig att ramadan uppmärksammas som en del av svensk kultur, speciellt på biblioteket.

Hur ser era dagar ut under ramadan? Fastar ni? 

Henrik: Mina dagar ser nästan likadana ut, förutom att jag inte tränar som jag gjorde innan. Men jag fastar – så jag äter inte, och dricker och snusar inte till solen har gått ner.

Khalif: Jag fastar, men så länge jag äter bra och näringsrik mat så kan jag klara mig hela dagen. Och det känns fantastiskt! Tyvärr kan vi inte äta iftar (kvällsmål efter solnedgång, red.) med varandra i år, eller gå till moskén för tarawaeh-böner. Och det känns extra viktigt att tänka på alla de som inte kan träffa sin familj och njuta tillsammans med andra i år.

Hur är det att jobba på Stockholm stadsbibliotek under ramadan? Gör ni något särskilt på era bibliotek under ramadan?

Henrik: Det är första gången jag fastar på riktigt, så jag kan inte riktigt jämföra med andra arbetsplatser. Men generellt så känns det ganska lätt. Där jag jobbar är ramadan inte något främmande fenomen, vilket såklart underlättar.

Khalif: På Kista bibliotek har vi haft en digital bokrelease för den nya barnboken "Ardo och Mire firar eid", som är skriven av Musa M. Issa. Vi skyltar också med böcker om ramadan och har tagit fram särskilt pyssel för barn. Vi ser att folk är glada över att skyltningen finns och lånar många av böckerna.

Hur firar ni eid al-fitr?

Henrik: Det brukar vara olika från år till år det beror på vart jag är när den dagen kommer. Men det är alltid hos någon släkting och fullt med mat, släkt samt nära och kära.

Khalif: I vanliga fall träffar jag familjen, släktingar, vänner och andra människor som jag inte sett på länge. Vi äter mat som smakar gott och mycket bakelser. Barnen får presenter som gör dem väldigt glada! Även om vi inte kan fira som vi annars gör, så firar vi med stor glädje även i år.

Här har våra bibliotekarier samlat böcker om ramadan och eid al-fitr i en lista med boktips för alla åldrar.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Persiska bufféer av

  Persiska bufféer

  Boken innehåller recept till sju olika persiska bufféer. Här finns rätter som röd bulgurröra, persisk tapenade, medelhavsgratäng med tomat och limesås och kokosbollar med torkade frukter.

 2. Omslagsbild: Dags för ramadan! av

  Dags för ramadan!

  Nu kommer den andra boken om Ayse och hennes liv. Och det är dags för ramadan. I år ska Ayse för första gången vara med och fasta, och hon är så glad. Mamma säger att Ayse måste äta lunch i skolan. Annars kan hon bli för trött. Men Ayse vill fasta hela...

 3. Omslagsbild: Måns och Mahdi Ramadan av

  Måns och Mahdi Ramadan

  Mahdi firar Ramadan. Då får han inte äta eller dricka något från det att solen går upp tills den går ner igen. Måns tycker det låter konstigt, och passar på att retas med Måns. Får Mahdi verkligen inte äta något alls? Inte ens årets största, godaste...

Senast uppdaterad
2021-04-21

Skriv ut

Till toppen av sidan