Pandemianpassade program på biblioteken

Bibliotekarie med visir håller i poesicirkel för seniorer

Jessica Pellegrini förbereder "Bokfika med bibblan" för seniorer på Östberga bibliotek. Foto: Aynour Kaddar

Tomt bibliotek

Det är mars 2020, och i Skarpnäck befinner sig barn- och ungdomsbibliotekarien Kajsa Bergh i en ovanlig situation. Det annars så välbesökta biblioteket gapar tomt. Innan restriktionerna infördes höll hon i bokfika, ett populärt arrangemang där barn mellan 9-12 år ses, fikar och berättar boktips för varandra. På varje träff kommer det några stammisar. Andra barn som redan befinner sig i biblioteket brukar också haka på vid löftet om fika och en mysig stund.

Under våren bestämmer sig Kajsa för testa om bokfika kan funka online. Hon bjuder in stammisarna och håller en test-träff på Zoom. Det gick bra och under hösten blev träffarna regelbundna. Ungefär hälften av barnen som brukade komma till biblioteket följer med till de digitala träffarna och några som bor ett par tunnelbanestationer bort tillkommer.

Barnen tycker om att ses digitalt och deras föräldrar brukar förbereda fika till träffarna. Ibland går barnen på digital husesyn hos varandra eller presenterar ett syskon. Kajsa säger att barnen är trygga i sin hemmiljö, det märks i samtalen. Men de barn som brukade droppa in på biblioteket är svårare att nå online.

– De som deltar i det digitala är barn som har föräldrar som stöttar och hjälper med det digitala, säger Kajsa.

Kajsa kan tänka sig att varva digitala träffar och liveträffar när pandemin är över. Vinsten är att barnen som bor längre bort kan delta. Det kräver inte heller lika mycket förberedelser från Kajsas sida. Istället för att förbereda både rum och fika behöver hon nu bara fälla upp datorn.

– Men barnen längtar efter att ses igen. De har planerat både vad vi ska fika och att vi ska titta på en speciell film tillsammans, tillägger Kajsa.

Hur ska vi nå de minsta? 

Nästan hela januari 2021 håller biblioteken i Stockholm stängt. Barn- och ungdomsbibliotekarierna Katarina Lundmark, Pia Ericson och Karin Frimodig vill fortsätta att köra sina populära pekboksklubbar. På pekboksklubbarna kommer de riktigt små barnen med sina föräldralediga vuxna. Alla deltar i en gemensam bok- och sångstund, samtidigt får föräldrarna boktips och information om biblioteket. Nu vill bibliotekarierna testa träffar via Zoom som ett alternativ. De får hjälp av kollegan Aynour Kaddar.

En bibliotekarie gör figurer med händerna till en sång, på pekboksklubb för småbarn via Zoom

Aynour Kaddar och Karin Frimodig ordnar pekboksklubb för småbarn och deras föräldrar via Zoom. Foto: Stockholms stadsbibliotek

– För oss var det viktigt att det inte blev för krångligt tekniskt. Vi var tydliga med att vi provade oss fram tillsammans med föräldrarna. I vissa fall var inte heller deltagarna vana vid de digitala verktygen och alla fick hjälpas åt, berättar Karin.

Barnen som de bjuder in är mellan 4 och 18 månader. Tillfällena marknadsförs på sociala medier och på lokala BVC. Eftersom de är flera bibliotekarier så kan de turas om att hålla i de digitala träffarna. De går också igenom innehållet tillsammans i förväg.

Efter en vår med Digitala Pekboksklubben känner sig Karin nöjd. Det har gått bra, vissa deltagare har återkommit och alla tillfällen har varit fullbokade. Karin tillägger att även om det fungerat bra så vill hon i en värld utan covid-19 gärna ha denna typ av träffar på biblioteket.

– Småbarnsföräldrar vill träffa varandra och att ses live fyller många sociala funktioner, säger Karin. 

Poesi på påse  

Våren 2021 börjar de äldre i Stockholm få vaccin och äntligen går det att ha träffar för seniorerna i Östberga. Jessica Pellegrini på Östberga bibliotek tar fram ett upplägg där fyra seniorer kan ses utomhus med en bibliotekarie som håller avstånd och bär visir. Jessica kallar evenemanget för Bokfika med bibblan och väljer att under de två första träffarna utgå från poeten Kristina Lugn och hennes verk. 

– Vi fick snabbt många anmälningar och fick göra en väntelista, berättar Jessica.

På första träffen får deltagarna en kopp kaffe och en kondisbit medan de lyssnar på dikter av Kristina Lugn och lär sig mer om henne. Med sig hem får de en liten påse med en poesisamling av Lugn, lite chokladbitar och en hemläxa: Att skapa egna dikter med hjälp av små lappar med ord, från bland annat Kristina Lugns texter. Det blir nästan som kylskåpspoesi. På andra träffen får de läsa upp sina texter för varandra och göra en fördjupande övning kopplad till varje dikt, med hjälp av Ordet och handens taktila verktygslåda.

– Vi lyfte de egna skapelserna och visade att även deras dikter var värda att prata om och analysera, säger Jessica.

Jessica berättar att hon kommer hålla i fler program, eftersom­­­­­­­­­­­ alla deltagarna var mycket nöjda. De ville genast anmäla sig till fler träffar.

Biblioteksredaktionen 2021-04-27

Senast uppdaterad
2021-04-27

Skriv ut

Till toppen av sidan