Om arbetet med ponton - den litterära tidskriften för unga

Redaktionsmöte för Tidskriften Ponton.
Redaktionsmöte. Från höger i bild; Selma Rörbecker, Eddie Zeitoun, Agnes Kovács Modin, Abram Martina Lowden och Selma Rezagiç.

En av tankarna med Valfrid är att Stockholm stadsbiblioteks medarbetare ska kunna bidra med egna bloggtexter som ger en inblick bibliotekens verksamhet. Ponton är en litterär tidskrift för och av unga, som sedan 2005 delfinansieras av Stockholm stadsbibliotek. I den här texten skriver bibliotekarien Maria Lorentzon om arbetet med att producera ett nytt nummer.

Utanför fönstret faller höstsolens ljus snett över Medborgarplatsen. Här inne i studion på Punktmedis har jag precis kokat kaffe och ställt fram fikabröd. Det är söndag och äntligen dags för Textmötet, då redaktionen träffas för att bestämma vilka texter och bilder som ska publiceras i det kommande numret av tidskriften. Ungdomarna börjar anlända och de tar för sig av fikat. Några pratar redan om en av de insända dikterna. Inför mötet har alla läst texthäftet, den här gången ungefär 70 sidor med poesi, prosa och bildkonst. Idag har vi två nya redaktionsmedlemmar som är med på mötet för första gången, jag ser att de har skrivit anteckningar i marginalen på häftet. Det finns en form för mötet där vi i tur och ordning pratar om varje inskickat bidrag, men samtalet är fritt. Vi läser om, läser högt, associerar, delar känslor och tankar. Vi bygger vidare på varandras tolkningar. Utforskar tillsammans. Ingenting är fel och vi undviker ofta ord som bra eller dåligt, försöker istället precisera vad vi tänker och varför. Jag ändrar som vanligt mina åsikter om flera av bidragen i häftet. Innan mötet avslutas frågar Abram Martina hur det går med redaktionens egna innehåll till numret. Selma är färdig med namnkrönikan och Michelle visar upp numrets omslag: röda, lila och bruna former som hon klippt fram i papper och sammanfogat.

Omslag Ponton nr 3 2022

Nummer 3, 2022.

Efter textmötet sätter jag mig vid datorn för att mejla ut besked. Alla får ett personligt svar, de som blir refuserade brukar jag uppmuntra extra mycket att skicka in igen. De flesta unga som skickar in texter till oss skriver i sina följebrev lite kort om vad dem handlar om och varför de skriver. En del med stolt självförtroende i tonen och andra mer trevande men drivkraften är alltid densamma, de vill bli lästa.

Ponton grundades 1998 och huserade då på Norrtälje stadsbibliotek. Fokus har sedan start varit att publicera just ungas egna skrivande i 4 tryckta nummer/år. Redaktionen består av 18 ungdomar som skriver krönikor, recensioner, intervjuar författare, fotograferar och illustrerar. De skapar hälften av innehållet, resterande sidor fylls av inskickat material. Syftet är att uppmuntra och synliggöra ungas egna texter och bilder, att vara en plattform för deras skapande. Utöver tidskriften arrangerar redaktionen regelbundet öppna scener och vi deltar vid olika litteratur- och kulturevenemang.

Eddie Zeitoun läser på Poesimässan vid Tranströmerbiblioteket 2022

Eddie Zeitoun läser på Poesimässan vid Tranströmerbiblioteket, 2022. Foto: Maria Lorentzon

Niko Erfani läser på pontons öppna scen mars 2022

Niko Erfani läser på pontons öppna scen, maj 2022. Foto: Maria Lorentzon.

I skrivande stund har vårt senaste nummer (nr 3, 2022) precis skickats till tryck. Det är alltid lika underbart att se när redaktionen får det färdiga numret i handen. När de ser trycksvärtan av sina ord på pappret. Nu finns din text materiellt i världen! Andra får ta del av ditt skapande, läsa och kanske känna igen sig. Kanske blir denna någon inspirerad till eget skrivande och så småningom skickar in sin text till oss.

Sedan 2005 drivs tidskriften i föreningsform och Stockholms stadsbibliotek bidrar utöver ekonomiskt stöd med en tjänst på deltid som jag just nu innehar. Abram Martina Lowden är arvoderad redaktör och tillsammans leder vi arbetet med ponton. Det går att läsa mer om oss på www.ponton.nu och följ oss gärna på Instagram @tidskriftenponton. Vi skickar regelbundet ut gratis exemplar av tidskriften till bibliotekarier eller lärare. Hör gärna av dig till skriv@ponton.nu så berättar jag mer.

//Maria Lorentzon, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek.

Senast uppdaterad
2022-11-07

Skriv ut

Till toppen av sidan