Per Olov Enquist 1934-2020

Porträtt av författaren P O Enquist med vitt hår och blå skjorta
Per Olov Enquist. Foto: Magnus Liam Karlsson

Per Olov Enquist har under hundratals timmar tröstat mig. Under övre tonåren från uttråkning i det lilla norrländska samhället. Genom att i ​"Livläkarens besök​" ta ner historiska personer ur det danska 1700-talshovet på jorden, förklarade han åtrå, last och synd – utan dömanden. Långt från det vardagliga, men med utgångspunkt i ett liv man kunde känna igen sig i. Jag var så fascinerad av effekten den hade på mig, att jag skrev en B-uppsats om dess upprepningar och grammatiska vändningar. Språket var en del av förförelsen. För kung Christian förkroppsligas den jordiska kärleken av en himmelsk prostituerad, vars yttersta kvalitet är att hon ger av sin ​tid​.                   

Senare förklarades mina närmaste förfäders historia. Genom "​Lewis resa"​, blev väckelserörelsen och arbetarrörelsen levandegjord. Västerbotten. Tystnaden. De strävsamma kvinnorna. Oskuldsfulla mödrar och frånvarande fäder. Syndaberättelsen. Ofta smyger den syndfulla sexualiteten in. Den sexualitet som antas göra kvinnorna antingen bleksotiga eller galna. Som i ​"Boken om Blanche och Marie​", där två kvinnors liv parallellt diktas upp: mentalsjukhuspatientens och uppfinnarens.                   

n’Per Olov – lillpojken från Hjoggböle, som växte upp till lovande idrottsman och sedan en ovanligt stilig författare – samtidigt för enkel och för stilig för Svenska Akademien, månntro – var nog rustad att möta sitt eventuella syndastraff som barndomens Gud skulle utmäta efter döden, till alla dem som förstod att njuta. Han berättar så fascinerade om sin bakgrund och sina vägar i ​"Ett annat liv".​ Jag fick det minnesvärda nöjet att skaka hans hand när Torgny Lindgren och han kom gående mot mig på bokmässan 2014. Vi stannade upp. P O gjorde ett vänligt och varmt intryck. Vi gick vidare. Sambanden mellan människor – födelsen, åtskillnaden och allt däremellan – begripliggjordes. Enquist lämnar efter sig ett författarskap som ger en skyddande himmel.

Ida Westin

Bokdonation till Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket

Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket har erbjudits en bokdonation via Per Olov Enquists hustru Gunilla Thorgren. Donationen består av flera av P O Enquists böcker på många olika språk.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Livläkarens besök av

  Livläkarens besök roman

  Den tyske läkaren Struensee kommer till Danmark på 1760-talet som kung Christian VII:s livläkare. Den unge kungen är offer för intriger och maktkamp. Struensee för med sig upplysningsidéer från kontinenten.

 2. Omslagsbild: Lewis resa av

  Lewis resa

  Två stora folkrörelser präglade 1900-talet, arbetarrörelsen och den kristna väckelsen. Per Olov Enquist har skrivit om arbetarrörelsen i Musikanternas uttåg (1978); nu skriver han om väckelserörelsen i sin stora roman om Lewi Pethrus, den svenska...

 3. Omslagsbild: Boken om Blanche och Marie av

  Boken om Blanche och Marie

  Kring fyra fantastiska gestalter i förra sekelskiftets Paris väver P O Enquist en roman om den möjliga och den omöjliga kärleken. I centrum står Blanche Wittman, en gång världens mest kända mentalpatient och Marie Curie, dubbel nobelpristagare.

 4. Omslagsbild: Ett annat liv av

  Ett annat liv

  Liksom Strindberg skrev om sitt liv i tredje person, i Tjänstekvinnans son, skriver PO Enquist om sig själv som "honom", den faderlöse lärarinnpajken från Hjoggböle, tidig medlem i nykterhetsorganisationen Hoppets här och lovande höjdhoppare. Han, som mest satt...

Senast uppdaterad
2020-05-04

Skriv ut

Till toppen av sidan