Nya perspektiv när biblioteken arbetar uppsökande

I Hagsätra finns ett relativt nyöppnat genomgångsboende. Där bor nyanlända personer och familjer som har tilldelats tillfälligt boende i väntan på något mer permanent. Tidigare i år flyttade en ny familj in som består av en mamma och många barn. Genom bibliotekets samarbete med Öppna förskolan i Rågsved hörde bibliotekarien Pia Ericsson talas om boendet och den nya familjen. Hon bad om att få följa med för att träffa familjen.

Filtar på innergården till genomgångsboendet.

Filtar på innergården till genomgångsboendet. Foto: Stockholms stadsbibliotek.

Det var en av de första varma dagarna i april. Pia hade tagit med sig lite böcker, några leksaker och en filt för att kunna sitta ute på gården,

– Vi packade upp våra grejor, spanade mot stängda dörrar och hoppades att någon förälder med barn skulle våga sig ut, men det var ganska tidigt på eftermiddagen och ingen verkade ännu ha kommit hem. Till slut gick bovärden och knackade på hos den nyinflyttade familjen och efter ett tag hade vi ett litet gäng nyfikna gäster på vår filt, berättar Pia.

Tillsammans med kollegorna från Öppna förskolan försökte Pia bekanta sig genom enkla frågor och genom att upprepa sina, och deras, namn.

– Det var lite stolpigt, men vi fick fin kontakt på det ordlösa sätt man kan få ibland, säger Pia.

Pia Ericson med en mask på genomgångsboendets gård.

Pia Ericson med en mask på genomgångsboendets gård. Foto: Stockholms stadsbibliotek.

När ”namnbytandet” och frågorna tog slut övergick de till att läsa i böckerna som Pia hade med sig. ”Binta dansar” av Eva Susso blev ytterligare ett sätt att bryta isen och Pia minns att det blev så uppskattat att de läste boken flera gånger. Därefter övergick de till att ramsa ”huvud, axlar, knä och tå”.

– Då blev det ännu livligare och stämningen var på topp, det blev helt enkelt ett väldigt fint möte! Det berodde förstås också på att just den här familjen, med sina vuxna, en mamma, moster och sju barn, var nyfikna och öppna för kontakt, säger Pia.

När det sedan blev dags att gå kände Pia Ericsson att det var en självklarhet att de skulle försöka ses igen. Kollegorna från Öppna förskolan har inte i uppdrag att arbeta med skolbarn, och de flesta barn de mötte denna dag var över sju år. Då blev det naturligt att biblioteket istället skulle anordna träffarna på gården.

Efter första träffen fick Pia med sig kollegan Eira Järveroth från Högdalens bibliotek på nästa besök.

– Vi insåg att de nyanlända behövde lära känna sitt närområde och att vi ville vidga deras värld som då mest bestod av den trista gården på genomgångsboendet. Därför beslöt vi oss att komma och besöka boendets innergård med pyssel och lite böcker under sommaren en eftermiddag i veckan, berättar Eira.

Vad som började som en spontan idé utvecklades till en djupare kontakt och en aktivitet varje vecka, uppskattad av både bibliotekspersonalen och av barnen. Målet från bibliotekets medarbetare var att ge de boende ett möte med det svenska samhället som inte var fyllt av krav eller måsten.

– Vi ville istället fokusera på det lustfyllda, lysa upp den trötta innergården och uppmuntra barnen till läsning, kreativitet och visa allt det som biblioteket har att erbjuda, säger Eira.

Pia Ericson och Eira Järveroth.

Pia Ericson och Eira Järveroth. Foto: Stockholms stadsbibliotek.

Bibliotekarierna fixade också en bibliotekshylla i de gemensamma lokalerna på boendet där barnen kan låna hem böcker och lämna tillbaka dem. Framåt slutet av sommaren bjöd Eira och Pia in till kalas på biblioteket. Där bjöds det på tårta och saft och de nyanlända fick en visning av bibliotekets lokaler, barnavdelningen, språkböckerna och datorerna. Dessutom fick de tillfälle att skaffa lånekort. Vid tiden för kalaset hade också ett antal mammor anslutit sig till bibliotekets eftermiddagsträffar.

Anna Ulfstrand, som är enhetschef för biblioteken i stadsdelen, inspireras av bibliotekariernas arbetssätt:

– Besöken på genomgångsboende kom igång genom ett antal bibliotekariers engagemang. Anledningarna var flera: att nå barnen, att nå de vuxna och göra något bra tillsammans med sommarjobbarna. Det är ett gott exempel på hur bra det är att testa förutsättningslöst och upptäcka att man är något väldigt bra på spåren.

Anna tillägger att det finns mycket att vinna när biblioteket snabbt tar kontakt med nyanlända familjer. Både att göra vägen kort in i det svenska samhället och att presentera biblioteks erbjudande till såväl barn som vuxna.

Under hösten fortsätter medarbetare från biblioteken i Högdalen och Hagsätra att besöka genomgångsboendet även om det nu inte är varje vecka utan en gång i månaden. De har fått bra kontakt med husvärden och har tillgång till ett mindre samlingsrum nu när eftermiddagarna blir kallare och blötare.

Både Eira Järveroth och Pia Ericson har lärt sig mycket av den nya kontakten med genomgångsboendet.

– Erfarenheten av detta har lett till nya perspektiv, att en inte ska vara rädd för att idéer inte är tillräckligt väl genomtänkta eller oroa sig för språkbarriärer. Allt detta kunde vi komma kring, med lite kreativitet och tilltro så löste sig det mesta. Vi kunde även tillvarata språkkompetens hos en arabisktalande sommarjobbare, som fick god kontakt med några av barnen som bodde på gården.

Biblioteksredaktionen 2021-11-16

2021-11-16