Ny i Sverige
Information Sverige
En webbplats med information för dig som är nyanländ i Sverige. Här kan du läsa om boende, ekonomi, arbete, att lära sig svenska och mycket mer. Informationen finns på flera olika språk.
Läs mer på Information Sveriges webbplats
Ny i Stockholm
Webbplatsen vänder sig till dig som är ny i Sverige och bor i Stockholm. Centrum för samhällsorientering i Stockholms län står bakom webbplatsen och håller kurser om det svenska samhället, på flera olika språk.
Läs mer på Ny i Stockholms webbplats
Sweden.se
Det här är Sveriges officiella webbplats och innehåller fakta om samhälle, kultur, natur, affärsverksamhet, studier med mera. Språket är engelska, men det finns faktablad i pdf att ladda ner på flera andra språk. Webbplatsen finns också på arabiska, kinesiska och ryska.
Goda råd till dig som söker asyl i Sverige
Flyktinggruppernas Riksråd (FARR) är en organisation som arbetar för att stärka asylrätten. Här kan du ladda ner FARR:s “Goda råd till dig som söker asyl”. Broschyren finns på flera olika språk.
Läs mer på Flyktinggruppernas Riksråds webbplats
Böcker, nyheter och radio
Böcker på lättläst svenska
På biblioteket finns böcker på lätt svenska, både berättelser och faktaböcker för unga och vuxna. Sök bland lättlästa böcker på bibliotekets webbplats eller fråga på ditt bibliotek.
8 sidor
8 sidor är en nyhetstidning på lätt svenska. Den innehåller inrikes- och utrikesnyheter men också reportage om sport och kultur.
Radio Sweden på lätt svenska
Här kan du lyssna på nyheter om Sverige på lätt och tydlig svenska.
Läs mer på Sveriges Radios webbplats
Arbete
Arbetsförmedlingen
På Arbetsförmedlingens webbplats finns information på flera olika språk.
Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats
Körkort
Trafikverket
Trafikverket hanterar bland annat kunskapsprov för körkort och taxilegitimation. Information på webbplatsen finns på flera olika språk. Här kan du också boka prov för olika typer av körkort.
Läs mer på Trafikverkets webbplats
Transportstyrelsen
På Transportstyrelsens webbplats finns information om hur du ansöker om körkortstillstånd. Du kan läsa om vad som gäller om du har körkort från ett annat land. Det finns information på flera olika språk.
Läs mer på Transportstyrelsens webbplats
Utbildning och skola
Skolverket
På Skolverkets webbplats kan du läsa om den svenska skolan. Det finns information om förskola, grundskola, gymnasium och utbilning för vuxna.
Läs mer på Skolverkets webbplats
Centrala Studiemedelsnämnden (CSN)
När du studerar kan du få lån och bidrag från CSN. På deras webbplats finns information på flera olika språk.
Vård och omsorg
1177 Vårdguiden
1177 Vårdguiden har information om vanliga symtom och sjukdomar, undersökningar, om regler och rättigheter i vården, på olika språk.
Läs mer på 1177 Vårdguidens webbplats
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon (020-50 50 50) för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Information finns på lätt svenska och flera andra språk.
Läs mer på Kvinnofridslinjens webbplats
Ungdomsmottagningen
UMO är en webbplats för alla mellan 13 och 25 år. Här kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.
YOUMO är UMO:s flerspråkiga webbplats på somaliska, tigrinska, engelska, arabiska och dari.
UPOS
UPOS – upplysning på olika språk, är RFSU:s satsning på att nå ut med sexualupplysning till personer som inte har svenska som modersmål. Förutom på svenska finns filmerna på 13 olika språk, med svenska undertexter.
Myndigheter
Barnombudsmannen
Barnombudsmannen arbetar bland annat med barns och ungas rättigheter. På deras webbplats finns Barnkonventionen att läsa på olika språk.
Läs mer på Barnombudsmannen:s webbplats
Brottsoffermyndigheten
Brottsoffermyndigheten har tagit fram informationsmaterial på många språk. Informationen riktar sig direkt till brottsoffer. Där finns information om rättsprocessen, stöd och hjälp till brottsoffer, ersättningsfrågor och kontaktuppgifter till myndigheter och frivilliga organisationer.
Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbplats
Diskrimineringsombudsmannen (DO)
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Information finns på svenska, engelska och teckenspråk.
Läs mer på Diskrimineringsombudsmannens webbplats
Naturvårdsverket
Allemansrätten gör att det är fritt att vistas i naturen, vandra och tälta. Men det finns regler som är viktiga att känna till och följa. Naturvårdsverket har informationsmaterial om allemansrätten på lätt svenska och på andra språk.
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats
Regeringen
På regeringens webbplats kan du läsa om hur Sverige styrs. Information finns på många olika språk.
Läs mer på Regeringens webbplats
Skatteverket
Skatteverket arbetar med att ta in skatter, sköta folkbokföringen, registrera bouppteckningar och vara borgenär åt staten. De utfärdar även id-kort för personer som är folkbokförda i Sverige och utreder skattebrott. På deras webbplats finns en hel del information på andra språk. Bland annat finns korta filmer om flyttanmälan, id-kort och annat som kan vara bra att veta när man är ny i Sverige.
Läs mer på Skatteverkets webbplats
Sveriges riksdag
Sveriges riksdags webbsida finns på engelska och på lätt svenska. På flera andra språk finns kortfattad information om riksdagen och demokrati och hur riksdagen arbetar.
Läs mer på Riksdagens webbplats