Nobel i Rinkeby och Tensta

I veckan fick Rinkeby bibliotek efterlängtat finbesök. Förra årets nobelpristagare Abdulrazak Gurnah kom för att möta skolelever i samband med det uppskjutna traditionsenliga evenemanget Nobel i Rinkeby och Tensta. Det blev en vacker morgon av tal, musik, och samtal – och inte minst stolta barn och berörda vuxna.

I över trettiotre år har Nobel i Rinkeby (som numer även inkluderar Tensta) bedrivits i samarbete med författaren Gunilla Lundgren och det lokala biblioteket. Några skolklasser får under en termin studera Alfred Nobel med särskild tonvikt på nobelpriset och det vinnande författarskapet. Allting avslutas med en fest på biblioteket – dit de flesta litteraturpristagarna tagit sig för att möta de utvalda barnen.

De senaste åren har pandemin satt käppar i hjulet för fysiska möten. Fjolårets pristagare Abdulrazak Gurnah förhindrades att komma till Rinkeby under nobelveckan i december, och året innan skedde allt digitalt. Därför var Gurnahs besök, som in i det sista var osäkert, extra efterlängtat av både barn och arrangörer.

– Vi fick lite vaga besked om huruvida han faktiskt skulle komma. ”Han kommer eventuellt till Sverige i april” fick vi höra i vintras. Någon månad i förväg sa de plötsligt: ”den 27 april blir det av” och då fick vi en hel del att göra! skrattar Linda Melin (producent) som tillsammans med Johanna Olaison (biträdande chef) haft en nyckelroll i planeringen av evenemanget.

– Vi gör detta i samarbete med författarna Gunilla Lundgren och Annelie Drewsen, som ansvarar för kontakten med skolorna och barnen. Biblioteket bidrar med lokal, teknik och fika. Vi hjälper också till med finansiering, marknadsföring, inbjudningar och annan planering, berättar Linda Melin.

Scenshow som berör

Det är en stor samling specialinbjudna gäster som sökt sig till Rinkeby bibliotek denna ljusa onsdagsmorgon i april. Politiker, journalister, förläggare och ett par dialogpoliser. De tre medverkande skolklasserna smyger sig ner på sina platser. Stämningen är spänd och förväntansfull. Så plötsligt kommer han. Nobelpristagaren. Abdulrazak Gurnah stegar långsamt in på Rinkeby bibliotek till stående ovationer, och leds i sällskap av Svenska akademins ledamot Sture Allén fram till en stol närmast den provisoriska lilla scenen mitt i biblioteket. Nobelpristagaren hälsas välkommen av några elever, innan en lågstadieklass från Askebyskolan stegar upp för att sjunga två egenskrivna sånger om sitt bostadsområde.

Grundskoleelever i alla åldrar turas sedan om att berätta för Gurnah om Rinkeby, vad de lärt sig under året, och vad hans pris och böcker kommit att betyda för dem. Alla barn har manus på engelska och talar direkt till nobelpristagaren. ”Dear Mr Abdulrazak Gurnah, it is a great honor to welcome you to Rinkeby” säger nioåriga Sofia med artigt brittiskt uttal. Det hela är vackert, proffsigt och publiken är full av ögonvrår som tåras.

– Man blir ju så imponerad av arbetet barnen lagt ner på detta. De har först övat i skolorna under lång tid. Sen kommer de hit till biblioteket och genrepar dagarna innan. Vi får liksom hela det här fantastiska programmet serverat! säger Linda Melin.

Efter scenshowen har biblioteket dukat upp ett vackert långbord med fika till gästerna som börjar mingla med varandra. De många reportrarna flockas runt barnen för att få citat till sina inslag. Svt, Tv4, Sveriges Radio och Aftonbladet. Alla vill ta bilder och ställa sportfrågor om hur det kändes att äntligen få möta nobelpristagaren. Abdulrazak Gurnah avskärmas från media för att få en stillsam pratstund med barnen, som också överlämnar diverse arbeten de gjort under året.

Abdulrazak Gurnahs särskilda betydelse för barnen

Många av de äldre barnen berättar om den igenkänning de upplevt när de tagit del av Gurnahs texter om islam, migration och ett liv i exil. Rayan i årskurs 9 påpekar att Gurnahs afrikanska ursprung är av betydelse: ”Det är stort att just du vunnit priset. Det har varit en så lång rad av vita europeiska män som vunnit priset. Men världen är större än Europa!”. Skoleleven Imran från Tensta menar att det är lätt att relatera till författaren och de ämnen han skriver om:

– För mig är det speciellt att han kommer från Östafrika, där jag och många av oss har rötter. Han skriver om kolonialism, flykt och islam, sånt som vi kan relatera till. Många av oss pratar också arabiska och tycker om att han använder ord som wallahi, precis som vi! säger Imran.

Pristagaren själv var tålmodig med både barn och journalister och märkbart hedrad av både scenframträdandet och samtalen med eleverna:

– Det är fint att se vilket arbete de lagt ner, att känna deras glädje från scenen och att få höra om deras liv och tillvaron här i området. Särskilt fascinerad blir jag av deras språkkunskaper och stoltheten över sina olika ursprung, menade Abdulrazak Gurnah.

Evenemanget på Rinkeby bibliotek markerade avslutet för Nobel i Rinkeby och Tensta 2021. Men redan i december räknar man med att välkomna nästa nobelpristagare. Vem det blir återstår att se!

 

Ladda ner det häfte som barnen gav till Abdulrazak Gurnah här. Häftet har tagits fram av barnen, Nobel i Rinkeby och Tensta i samarbete med Stockholm stadsbibliotek. Grafisk formgivning av Mindy Korpelin Lindqvist/Kulturförvaltningen.

Se videoklipp från Abdulrazak Gurnahs besök på Rinkeby bibliotek på Svt och på Tv4.

Denna artikels fotografier är tagna av Lukas Stolpe/Stockholm stadsbibliotek.

Senast uppdaterad
2022-05-02

Skriv ut

Till toppen av sidan