Lysande utsikter – läsecirkelträffar på Stadsbiblioteket

Träffarna leds av en bibliotekarie och vänder sig till dig som läst boken inför träffen och är beredd att diskutera din läsning i grupp. Anmäl dig till den eller de träffar du vill delta i (anmälningsinformation nedan).
 

Onsdag 20 februari kl. 18
Yxmannen av Ray Celestin, 2016.

(Originaltitel: The Axeman’s Jazz, 2014.)
En verklighetsinspirerad seriemordshistoria från 1910-talets New Orleans. Utsedd till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2016. Boken finns att låna i svensk översättning, i tryckt form och som talbok för dig med läshinder, samt som tryckt bok på engelska. Den som vill får gärna läsa på originalspråket engelska eller i annan översättning!

Onsdag 20 mars kl. 18
Amerikanskt av Ester Blenda Nordström, 1923.

En äventyrlig journalists reseskildring från 1920-talets USA. Ester Blenda Nordström (1891-1848) var en undersökande reporter med radikala metoder och har gjort comeback i rampljuset de senaste åren. Boken finns att låna i tryckt form och som talbok för dig med läshinder.

Onsdag 17 april kl. 18
Artighetsreglerna av Amor Towles, 2011.

(Originaltitel: Rules of Civility, 2011.)
En rysk immigrants dotter klassklättrar på 1930-talets Manhattan. Finansmannen Amor Towles började sin författarkarriär med den här omtalade romanen, som lånar från Den store Gatsby och Frukost på Tiffany’s. Boken finns att låna på svenska, i tryckt form och som talbok för dig med läshinder, samt som ljudbok på engelska. Den som vill får gärna läsa på originalspråket engelska eller i annan översättning!

Onsdag 15 maj kl. 18
Mississippi av Hillary Jordan, 2012.

(Originaltitel: Mudbound, 2008.)
Vänskap, fördomar och tragedi på Mississippis landsbygd på 1940-talet. Romanen har vunnit priser, bland annat för hur den lyfter upp sociala orättvisor, och filmatiserades av Netflix 2017. Boken finns att låna i svensk översättning, i tryckt form, som ljudbok, e-bok samt talbok för dig med läshinder. Den som vill får gärna läsa på originalspråket engelska eller i annan översättning!

Frågor och svar

Hur fungerar anmälan?
- Det finns i regel sju platser per tillfälle och du anmäler dig till varje träff du vill vara med på, till sandra.sporrenstrand@stockholm.se eller 08-508 31 123. Det är alltså inte en fast läsecirkelgrupp.
- De fyra böcker vi diskuterar under våren 2019 följer en röd tråd (samtidigt som de tillhör olika genrer) och för dig som läsare kan det vara intressant att läsa och prata om flera eller alla, men träffarna är fristående.
- Först till kvarn gäller! När det är fullt kan du välja om du vill skrivas upp på en reservlista.
- Kom ihåg att lämna återbud så snart som möjligt om du får förhinder.
- Som alla Stadsbibliotekets program är träffarna kostnadsfria.

Hur går det till?
Gruppen träffas i ett rum på Stadsbiblioteket och i ungefär en timmes tid pratar vi om den bok vi alla läst. Det blir ett tillfälle att ventilera tankar, ta reda på vad andra tycker, hylla eller såga språket och kanske bringa reda i hur slutet egentligen ska tolkas. Ett läsecirkelsamtal brukar vara ett intressant och roligt sätt att dela intryck efter läsningen. En bibliotekarie har ansvar för att leda samtalet.

Hur får jag tag på boken?
Vi kan inte garantera att alla erbjuds en lånebok, men i möjligaste mån görs tillräckligt många exemplar tillgängliga på Stadsbiblioteket för cirkeldeltagare (exemplaren som ställs undan åt cirkeldeltagare kommer inte att se tillgängliga ut om du söker fram dem i bibliotekskatalogen). Skriv gärna i din anmälan om du vill ha en lånebok, så försöker vi ordna det.

Är det okej att bara komma och lyssna?
Stadsbiblioteket erbjuder en lång rad program där man är välkommen att sitta och lyssna, men just de här träffarna bygger på aktivt deltagande. Du väljer själv hur mycket eller lite du vill prata i gruppen och ingen kommer att utsättas för förhör! Men du behöver ha läst ut boken – då blir samtalet intressant både för dig själv och resten av gruppen.

Jag gillade inte boken, så jag kanske inte ska komma.
Jo, kom! Om inte annat för att prata av dig! Kanske tyckte alla som du, kanske ingen – i vilket fall som helst räknas allas åsikter och diskussionen blir intressant när alla vågar vara uppriktiga. Även samtal om dåliga böcker kan vara givande. Men vem vet, kanske förändras din uppfattning under samtalets gång.

Måste man ha läst mycket genom åren för att kunna hänga med i samtalet?
Inte alls. Läsecirkelträffarna är öppna för vem som helst, oavsett förkunskaper. Det kan så klart hända att boken vi diskuterar väcker associationer till andra böcker, men avsikten med träffen är att prata specifikt om kvällens bok.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Yxmannen av

  Yxmannen

  Boken bygger på händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919. Yxmannen sätter skräck i staden med sina bestialiska mord. Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet, men har svårt att hitta ledtrådar. Luca dAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Nittonåriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv och kan inte låta bli att på egen hand försöka utreda mysteriet.

 2. Omslagsbild: Amerikanskt av

  Amerikanskt som emigrant i Amerika

  Ester Blenda Nordströms reseskildring Amerikanskt från 1923. Ester Blenda berättar om överfarten, de tolv dygnen som tredjeklasspassagerare, om framkomsten och den hårda behandlingen på Ellis Island, om New York, om vimlet, om kaoset på Broadway, om hotellrum med vägglöss och kackerlackor. Hon fortsätter till Minneapolis, jobbar som servitris på en slabbig sylta, plockar körsbär i Saint Paul, besöker en svensk gård, liftar västerut med en skranglig Ford som låter som en kulspruta, tjuvåker med tåg genom att gömma sig på bromsstängerna under vagnen och ertappas av bromsaren, tar sig till Colorado, Wyoming, Salt Lake City, bor tre veckor hos mormonerna, tar tåget till Las Vegas som då bara är en liten gruvstad med en enda gata men en plats där det redan går vilt till, fortsätter till Texas och sedan norrut igen till Chicago där hon får anställning som kökspiga i ett rikt hus med herr och fru och sjutton tjänare. Och så vidare.

 3. Omslagsbild: Artighetsreglerna av

  Artighetsreglerna

  Katey kommer från enkla förhållanden och arbetar som sekreterare. Nyårsafton 1937 träffar Katey och hennes väninna Eve den världsvane och charmerande bankmannen Tinker Grey. Eve och Tinker tillhör överklassen och vet allt om de oskrivna reglerna i societeten. De tre blir vänner, men en tragisk olycka förändrar allt.

 4. Omslagsbild: Mississippi av

  Mississippi

  År 1946 flyttar Henry McAllan med sin hustru Laura till en bomullsfarm i Mississippideltat. Henrys kärlek till lantlivet delas inte av Laura, som sliter hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiske, rasistiske svärfar. Efter krigets slut återvänder två unga män från Europa för att hjälpa till med arbetet på farmen. Jamie McAllan är raka motsatsen till sin äldre bror Henry. Han charmar sin omgivning men förföljs av plågsamma minnen från kriget. Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta dagverkarna som bor på farmen, återvänder från kriget som en hjälte bara för att konfronteras med ett långt farligare motstånd: den djupt rotade rasismen hos hans egna landsmän. Den osannolika vänskapen mellan de två unga männen kommer att dra in dem alla i en förgörande tragedi.

Senast uppdaterad
2019-02-05

Skriv ut

Till toppen av sidan