Lästips om Ukraina och Ryssland: Gudrun Persson

Gudrun Persson
Gudrun Persson. Foto: FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut).

Gudrun Persson är docent vid Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska vid Stockholms universitet och arbetar som forskningsledare vid FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). Hon är specialiserad på rysk utrikes- och säkerhetspolitik, samt ryskt militärt tänkande.

– Jag disputerade i statsvetenskap vid London School of Economics and Political Science och har publicerat fyra monografier samt en stor mängd artiklar om rysk och sovjetisk historia. Jag vill här främst rekommendera några skönlitterära verk som ger insikter och en fördjupad förståelse till dagens krig.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Tiden second hand av

  Tiden second hand slutet för den röda människan

  Aleksijevitj skildrar inkännande och drabbande de människor som genomlevt stora konvulsioner: det sovjetiska experimentet, Sovjetunionens upplösning och tiden därefter. Hon blottlägger mentaliteten hos den ”röda människan” i all sin komplexitet och motsägelsefullhet. Nödvändig läsning.

 2. Omslagsbild: Det vita gardet av

  Det vita gardet

  Bulgakov valde att låta boken utspela sig i sin födelsestad Kiev under en vecka i december 1918 i inbördeskrigets kaotiska och destruktiva år. Romanen ger en inblick i hur det är när hela ens värld slås sönder. Med skarp satir och fina personskildringar söker Bulgakov svar på frågan: ”Vad är meningen med allt detta”?

 3. Omslagsbild: Minsk, drömmarnas solstad av

  Minsk, drömmarnas solstad en resehandledning

  I boken tecknar Klinau melankoliskt och vackert sin barndoms Minsk. Titeln anspelar på Tommaso Campanellas utopi. Här kallas Sovjetunionen för Lyckolandet och Minsk är Solstaden.

 4. Omslagsbild: Vid glömskans rand av

  Vid glömskans rand

  Här griper Lebedev tag i svåra frågor om ondskans makt och förövarens psykologi i skärningspunkten mellan historia och geografi. Det är storartad litteratur.

 5. Omslagsbild: Jakobs stege av

  Jakobs stege

  Med "Jakobs stege" visar Ulitskaja att den stora ryska berättarkonsten lever. Det är en enastående skildring av en familjs öden över hundra år med början revolutionsåret 1905. Hon tecknar livet i all dess glädje och sorg, bravader och bakstötar, kärlek och falskhet.

 6. Omslagsbild: Det sovjetiska arvet av

  Det sovjetiska arvet

  Min bok ”Det sovjetiska arvet” används som kurslitteratur på universitetsnivå och ger ett sammanhang och bakgrund till dagens händelser.

 7. Omslagsbild: Stalin av

  Stalin new biography of a dictator

  Khlevniuk är en av Rysslands mest erfarna och skickliga historiker. Han gräver i arkiven och beskriver ingående hur Stalin systematiskt manövrerar sig till den högsta makten och koncentrerar allt politiskt beslutsfattande i sina händer. Hans bok ger viktiga perspektiv på dagens utveckling. Om man ska läsa endast en biografi över Stalin så är det denna.

Senast uppdaterad
2023-02-17

Skriv ut

Till toppen av sidan