Biblioteket har frågat ett antal experter om tips på böcker som kan öka vår kunskap om klimatkrisen. Här kommer rekommenderad läsning från Jennifer Hinton, ekologisk ekonom och forskare inom hållbarhet.
Jennifer Hinton. Foto: Dan Lepp
Jennifer Hinton är ekologisk ekonom och forskar inom hållbarhet. I sitt arbete fokuserar hon på hur samhällen förhåller sig till vinst och hur detta förhållande påverkar globala hållbarhetsutmaningar. Hon är forskare vid Lunds universitet och seniorforskare vid Schumacherinstitutet.
Författaren är professor och sitter i den brittiska regeringens hållbarhetskommission. Här tar han upp problemet med den belastning som den ökande konsumtionen utgör för ekosystemen. Han ger sin vision av hur det mänskliga samhället kan blomstra utan att vi...
Ordet ”tillväxt” fungerar närmast som en besvärjelse i vårt samhälle – tillväxt betraktas ju som en ovillkorlig förutsättning för välfärd och samhällsutveckling. Decennier av forskarvarningar om global uppvärmning, ohållbar resursanvändning och...
"A powerfully disruptive book for disrupted times ... If you're looking for transformative ideas, this book is for you." Kate Raworth, economist and author of Doughnut Economics.
För att klara de gigantiska globala utmaningar vi står inför under det här århundradet när det gäller klimatet, miljön och resurserna måste vi förändra vårt sätt att tänka på det ekonomiska området. Politiska förändringar, teknologisk utveckling och ökad ekologisk medvetenhet krävs förstås också. Men ekonomin har en fullständigt avgörande betydelse i sammanhanget. Uppfattningen att tillväxt och ännu mer tillväxt är lösningen på alla problem riskerar att blockera all verklig förändring.
I den här boken presenterar ekonomen Kate Raworth – med många år inom FN och Oxfam bakom sig – sju vägar till ett nytt ekonomiskt tänkande med mänsklighetens grundläggande livsvillkor i fokus. Raworths donutekonomi tar hänsyn till människors behov av social trygghet såväl som planetens behov av ett ekologiskt tak för mänsklig påverkan. Själva donutmodellen hjälper oss dessutom att visualisera vår belägenhet och våra möjligheter på ett klargörande vis.
Raworth går igenom den konventionella nationalekonomins förutsättningar och begränsningar och visar hur man kan utveckla det ekonomiska tänkandet utan att offra det som nationalekonomin varit bra på. Men hon är också miljömässigt uppdaterad och bygger vidare på Johan Rockströms modell med nio planetära gränsvärden. Hennes bok ligger i miljödebattens absoluta framkant.
Kate Raworth är nationalekonom och knuten till Oxforduniversitetets Environmental Change Institute och Cambridgeuniversitetets Cambridge Institute for Sustainabily Leadership. Hon har tidigare arbetat för Oxfam som ”senior researcher” och har även varit involverad i arbetet inom UNDP, FN:s utvecklingsprogram.