Lästips om klimatkrisen: Jennifer Hinton

Porträtt av Jennifer Hinton. Foto: Dan Lepp
Jennifer Hinton. Foto: Dan Lepp

Jennifer Hinton är ekologisk ekonom och forskar inom hållbarhet. I sitt arbete fokuserar hon på hur samhällen förhåller sig till vinst och hur detta förhållande påverkar globala hållbarhetsutmaningar. Hon är forskare vid Lunds universitet och seniorforskare vid Schumacherinstitutet.

Här hittar du Jennifer Hintons tips på läsning:


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Välfärd utan tillväxt av

  Välfärd utan tillväxt så skapar vi ett hållb ...

  Författaren är professor och sitter i den brittiska regeringens hållbarhetskommission. Här tar han upp problemet med den belastning som den ökande konsumtionen utgör för ekosystemen. Han ger sin vision av hur det mänskliga samhället kan blomstra utan att vi...

 2. Omslagsbild: Nerväxt av

  Nerväxt

  Ordet ”tillväxt” fungerar närmast som en besvärjelse i vårt samhälle – tillväxt betraktas ju som en ovillkorlig förutsättning för välfärd och samhällsutveckling. Decennier av forskarvarningar om global uppvärmning, ohållbar resursanvändning och...

 3. Omslagsbild: Less is more av

  Less is more how degrowth will save the world

  "A powerfully disruptive book for disrupted times ... If you're looking for transformative ideas, this book is for you." Kate Raworth, economist and author of Doughnut Economics.

 4. Omslagsbild: Donutekonomi av

  Donutekonomi sju principer för en framtida ekonomi

  För att klara de gigantiska globala utmaningar vi står inför under det här århundradet när det gäller klimatet, miljön och resurserna måste vi förändra vårt sätt att tänka på det ekonomiska området. Politiska förändringar, teknologisk utveckling och ökad ekologisk medvetenhet krävs förstås också. Men ekonomin har en fullständigt avgörande betydelse i sammanhanget. Uppfattningen att tillväxt och ännu mer tillväxt är lösningen på alla problem riskerar att blockera all verklig förändring. I den här boken presenterar ekonomen Kate Raworth – med många år inom FN och Oxfam bakom sig – sju vägar till ett nytt ekonomiskt tänkande med mänsklighetens grundläggande livsvillkor i fokus. Raworths donutekonomi tar hänsyn till människors behov av social trygghet såväl som planetens behov av ett ekologiskt tak för mänsklig påverkan. Själva donutmodellen hjälper oss dessutom att visualisera vår belägenhet och våra möjligheter på ett klargörande vis. Raworth går igenom den konventionella nationalekonomins förutsättningar och begränsningar och visar hur man kan utveckla det ekonomiska tänkandet utan att offra det som nationalekonomin varit bra på. Men hon är också miljömässigt uppdaterad och bygger vidare på Johan Rockströms modell med nio planetära gränsvärden. Hennes bok ligger i miljödebattens absoluta framkant. Kate Raworth är nationalekonom och knuten till Oxforduniversitetets Environmental Change Institute och Cambridge­universitetets Cambridge Institute for Sustainabily Leadership. Hon har tidigare arbetat för Oxfam som ”senior researcher” och har även varit involverad i arbetet inom UNDP, FN:s utvecklingsprogram.

Senast uppdaterad
2022-06-01

Skriv ut

Till toppen av sidan