Lästips om Kina: Kristina Sandklef

Kristina Sandklef
Kristina Sandklef, foto: privat

Kristina Sandklef är senior Kinarådgivare och konsult i egen regi. Hon började läsa kinesiska 1990 och studera i Peking läsåret 1994/95. Sandklef har arbetat med Kina inom näringslivet (Ericsson och fondbolaget East Capital) och på Försvarsmakten, där hon var säkerhetspolitisk analytiker med inriktning Kina. Idag är hon rådgivare åt det svenska näringslivet och kommenterar Kina i svensk media.

Nedan hittar du Kristina Sandklefs tips, med motiveringar/beskrivningar.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Polarforskaren som strandade i Kina av

  Polarforskaren som strandade i Kina Johan Gunna ...

  "Jan Romgard är svensk sinolog som forskat på de stora forskningsutbyten som Sverige hade med Republiken Kina efter kejsardömets fall 1911. I boken berättas historien om hur den svenske polarforskaren och geologen Johan Gunnar Andersson blev rådgivare åt den nya kinesiska regeringen 1914 för att hjälpa dem att förstå Kinas naturhistoria, geologi och arkeologi. I en orolig tid av världskrig, stormaktsintriger och inrikespolitiskt drama hittade de svensk-kinesiska teamen fynd av dinosaurier, förmänniskor, primitiva stenverktyg och målade lerkrukor från okända stenålderskulturer. Resultatet av detta forskningsutbyte resulterade bland annat i Östasiatiska museet där en stor del av de kinesiska samlingarna är gåvor från den kinesiska staten som tack för forskningsutbytet."

 2. Omslagsbild: Ximen Nao och hans sju liv av

  Ximen Nao och hans sju liv

  "Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur 2012 och denna bok skildrar hur den rike godsägaren Ximen Nao avrättas av upproriska bönder, bara för att återfödas som en åsna. Under de kommande 50 åren återföds han i skepnad av åsna, oxe, gris, hund och apa innan han till slut blir människa igen. Genom Ximen Naos olika skepnader får man följa det moderna Kinas framväxt, från den nya folkrepubliken till svälten under det stora språnget framåt, Kulturrevolutionen och den ekonomiska tillväxten."

 3. Omslagsbild: Den dolda handen av

  Den dolda handen hur Kinas kommunistiska parti ...

  "Att Kina likt Ryssland försöker påverka omvärlden är idag välkänt. I Den dolda handen går Clive Hamilton och Marieke Ohlberg igenom hur Kina försöker påverka oss genom starka ekonomiska relationer med den kapitalistiska eliten i väst och hur Kommunistpartiets enhetsfront nästlar sig in genom utlandskineser. Även om det är lätt att bli paranoid när man läser boken så är den en nyttig påminnelse om att allt som glimmar inte är guld och att den kinesiska partistaten försöker få igenom sina dogmer både här och där, inte minst för att tysta motstridiga åsikter."

 4. Omslagsbild: Red roulette av

  Red roulette an insider's story of wealth, powe ...

  "Desmond Shum är shanghainesen som flyttade till Hong Kong som barn, studerade i USA och kom tillbaka till Kina i mitten av 1990-talet för att under de kommande 20 åren vara riskkapitalist och affärsman under en tid av snabb ekonomisk tillväxt. Tillsammans med sin hustru Whitney Duan och den tidigare premiärministern Wen Jiabaos hustru gör han spännande affärer med hjälp av kontakter på hög nivå. När Xi Jinping kommer till makten och sätter igång sin korruptionskampanj blir det grus i maskineriet och det blir svårare att tjäna pengar. Det blir skilsmässa och författaren flyttar med sonen till England där han börjar skriva om sina erfarenheter från Kina och under tiden försvinner exfrun, sannolikt till följd av en korruptionshärva. Boken ger en initierad bild av hur affärer har gjorts i Kina före Xi."

 5. Omslagsbild: River town av

  River town two years on the Yangtze

  "Peter Hessler anlände 1996 till Fuling, en mindre stad vid Yangtse-floden öster om Chongqing, där han undervisade engelska för den amerikanska fredskåren under två år. I boken får man följa hans möten med det kommuniststyrda Kina, hans ambitiösa studenter och andra kineser som visar hur det är att leva i ett samhälle i snabb förändring. Jag studerade i Kina i samma epok och boken skildrar det samhälle som även jag mötte med rättrogna partister som ändå var nyfikna på omvärlden. Boken har varit en bestseller även i Kina där många kineser som växte upp under 90-talet känner igen sig i berättelsen om ett Kina som inte riktigt längre finns."

 6. Omslagsbild: Tecknens rike av

  Tecknens rike en berättelse om kineserna och de ...

  "Boken ger en vacker introduktion till det kinesiska skriftspråket där Cecilia Lindqvist visar hur tecknen utvecklats som pictogram från orakelben, eller sköldpaddsben där de gamla kejsarna ristade in frågor för att förutspå framtiden, från missväxt till krigslycka, till dagens kinesiska tecken. Boken är illustrerad med bilder som författaren själv tagit i Kina, samt bilder på orakelben och objekt som visar på likheten med tecknen. För mig var boken en stor hjälp när jag lärde mig kinesiska tecken. En rolig detalj är att boken är en bestseller även i Kina, och har legat på topplistor för barnböcker tillsammans med Harry Potter, så även kinesiska barn har dragit nytta av hennes fantastiska bok när de lärt sig skriva."

 7. Omslagsbild: Nya Kina av

  Nya Kina allt du behöver veta om världens mäkti ...

  "En informativ bok om hur Xi Jinping centraliserat sin makt och vad han egentligen vill genomföra med sina planer för landet."

 8. Omslagsbild: Storhingsten av

  Storhingsten

  "Året är 1969 och en grupp tonåringar från Shanghai har skickats ut till landsbygden i Inre Mongoliet för att "lära av bönderna". Bland de bybor som möter dem finns en som bokstavligen höjer sig över de andra, jätten som kallas Storhingsten och blir ungdomarnas granne. Hans ursprung är mytomspunnet, men en sak är klar: hans väldiga aptit kommer att bli hans undergång. Storhingsten är en underbart och finstämt skriven novell i en serie om tre (Halvansiktet och Lotus är de två andra) som är baserade på de upplevelser som Maiping Chen själv hade när han blev utsänd till landsbygden i Inre Mongoliet med andra ungdomar från Shanghai för att lära bönderna kommunism."

 9. Omslagsbild: Rött damm av

  Rött damm en resa genom Kina

  "Året är 1983 och Ma Jian, som är författare och konstnär, inser att han måste lämna Beijing för att undkomma arrestering för sitt långa hår och västerländska klädsel i samband med en kampanj mot ”andlig förorening”. Han beger sig västerut, till stora delar till fots och upplever Kinas mest avlägsna och oändliga delar. Boken berättar om en tre år lång road trip i ett snabbt förändrande Kina under det första årtiondet av ekonomiska reformer. Ett Kina som inte längre finns, men som ändå påverkar den kinesiska befolkningens historiska minne."

Senast uppdaterad
2023-05-08

Skriv ut

Till toppen av sidan