Biblioteket har frågat ett antal experter om tips på böcker som kan öka vår kunskap om hur man lever hållbart. Här kommer rekommenderad läsning från Johanna Stål, författare och föreläsare, mm.
Johanna Stål, foto: Poxen.
Johanna Stål är skribent, författare, föreläsare, hållbarhetsexpert och grundare av magasinet Camino, som i femton år skrivit om hållbarhetsfrågor ur ett livsstilsperspektiv. Idag föreläser hon stor del av sin tid men har även ett uppdrag som teamledare på ett forskningsprojekt på Science Park Borås kopplat till framtidens boende. Stål arbetar även med folkbildning och engagemang, samt skriver texter för Camino och Sveriges natur.
"Influencern Maria Sox gick från att blogga om heminredning till att starta Klimatklubben och engagera sig för hållbarhetsfrågor. Men hon har kvar förmågan att inspirera och skriva på ett sätt som fångar och väcker intresse. 'Ställ om' innehåller personliga reflektionsfrågor, hur du kan göra en grön affärsplan för livet, förhåller dig till tid, jobb, gemenskap, konsumtion. Det är en bok som går lite djupare än regelrätta tipsböcker, men är ändå väldigt lättläst och enkel att ta till sig."
"En något tyngre bok om hur vi kan leva ett hållbart liv på denna planeten. Det är både en skarp kritik mot dagens rådande ekonomiska system, bra förslag på alternativa synsätt och praktiska sätt att faktiskt leva sitt liv annorlunda. En bok att läsa långsamt i bitar och reflektera mycket kring."
"Prylbanta är skriven av ett par som kallar sig Minimalisterna på sociala medier. De skriver mycket om hur man kan ha ett medvetet förhållningssätt till saker som tid och prylar, arbete och fritid. Även om man inte vill bli minimalist så ger det många tankar kring hur man kan skala av sitt liv och leva mer hållbart."
"Våra hem är överfyllda av kemikalier och produkter. Men hjälp av den här boken kan du klara dig utan det allra mesta. Inspirerande att läsa om vad vanliga produkter som finns i köksskåpet kan användas till mycket. Många gamla husmorsknep i modern tappning."
"Detta är en grym sammanfattning av varför vi gör som vi gör och varför det är svårt att leva hållbart, men också lite vägar till hur vi kan kommunicera, tänka och förstå för att nå en omställning av samhället."
"Jag är ett stort fan av självhushållningsböcker, trots att jag inte är någon jättebra självhushållare (försöker). Men principerna och tankarna tycker jag är bra att känna till och inspireras av. Boken 'Rätt ur jorden' är några år nu men jag tycker det är en av de bästa, enklaste och mest överskådliga böckerna i självhushållning med begrepp som permakultur, täckodling mm. Stort fokus är dock på just odling."
"En lite tyngre filosofisk bok som är oerhört intressant. Med utgångspunkt i Aristoteles filosofi påminner idéhistorikern Klas Grinell om det antika idealet om mänsklig blomstring, eudaimonia. Vi behöver fler böcker som behandlar filosofiska aspekter om det "nya" goda livet utanför konsumtionssamhällets logik."