Lästips om energipolitik: Marie Knutsen-Öy

Marie Knutsen-Öy
Marie Knutsen-Öy. Foto: Ulf Börjesson

Marie Knutsen-Öy är Svenskt Näringslivs expert inom energiområdet och ansvarar bland annat för att utforma policy inom området. Knutsen-Öy har en magister i nationalekonomi med fokus på industriell organisering, och en bakgrund som analytiker på energimarknadsinspektionen. 

Nedan hittar du Marie Knutsen-Öys boktips. Utöver dessa tipsar hon även om Ellen Gustafssons (red) Grön kapitalism (Timbro förlag, 2022) som ännu inte finns bland våra samlingar.


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Elsystemkrisen av

    Elsystemkrisen det här är problemet : så kan tr ...

    Energidebatten i Sverige är som en skönhetstävling. Vad tycker du bäst om, vindkraft eller kärnkraft? Det centrala problemet är dock ett annat. Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. För att upprätthålla driftsäkerheten begränsas elsystemet på ett omfattande sätt. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har detta i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. Den fortsatta utbyggnaden av elproduktionen är hotad. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

  2. Omslagsbild: Klimatnyckeln av

    Klimatnyckeln en fungerande lösning på världens ...

    Finns det en effektiv, säker och fossilfri energikälla som kan hjälpa oss att stoppa koldioxidutsläppen? Och i så fall varför satsar vi inte på denna chans att hejda den globala uppvärmningen? Klimatförändringarna är en ödesfråga för mänskligheten. Över hela världen tas initiativ för en långsiktigt hållbar energiproduktion. Men chanserna att vända utvecklingen med 100 procent förnybar energi är små. I denna bok visar författarna hur redan befintlig teknik drastiskt kan minska mänsklighetens klimatpåverkan. Gamla rädslor och föråldrade föreställningar måste omvärderas i grunden, inte minst i föregångslandet Sverige. Denna utgåva är kompletterad och beskriver utförligt svenska förhållanden. Klimatnyckeln har potentialen att frigöra de låsta positionerna och bana väg för en ny energipolitik som, med Steven Pinkers ord från bokens förord, kan rädda världen.

Senast uppdaterad
2022-10-25

Skriv ut

Till toppen av sidan