Lästips om energipolitik: Jan Blomgren

Jan Blomgren, foto: Samuel Unéus.
Jan Blomgren, foto: Samuel Unéus.

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik, företagare och författare. Större delen av sin karriär har han bedrivit forskning om framtida kärnteknik, särskilt att förstöra kärnavfall. Sedan 2009 är han aktiv i näringslivet, tidigare inom Vattenfall och Svenskt Kärntekniskt Centrum och numera VD för Institute for Nuclear Business Excellence. Under 2021 utkom hans bok Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning

Nedan hittar du Jan Blomgrens boktips. Utöver dessa böcker tipsar Jan även om Richard Rhodes "The making of an atomic bomb" och James Mahaffeys "Atomic Accidents".


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Klimatnyckeln av

    Klimatnyckeln en fungerande lösning på världens ...

    Finns det en effektiv, säker och fossilfri energikälla som kan hjälpa oss att stoppa koldioxidutsläppen? Och i så fall varför satsar vi inte på denna chans att hejda den globala uppvärmningen? Klimatförändringarna är en ödesfråga för mänskligheten. Över hela världen tas initiativ för en långsiktigt hållbar energiproduktion. Men chanserna att vända utvecklingen med 100 procent förnybar energi är små. I denna bok visar författarna hur redan befintlig teknik drastiskt kan minska mänsklighetens klimatpåverkan. Gamla rädslor och föråldrade föreställningar måste omvärderas i grunden, inte minst i föregångslandet Sverige. Denna utgåva är kompletterad och beskriver utförligt svenska förhållanden. Klimatnyckeln har potentialen att frigöra de låsta positionerna och bana väg för en ny energipolitik som, med Steven Pinkers ord från bokens förord, kan rädda världen.

  2. Omslagsbild: Elsystemkrisen av

    Elsystemkrisen det här är problemet : så kan tr ...

    Energidebatten i Sverige är som en skönhetstävling. Vad tycker du bäst om, vindkraft eller kärnkraft? Det centrala problemet är dock ett annat. Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. För att upprätthålla driftsäkerheten begränsas elsystemet på ett omfattande sätt. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har detta i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. Den fortsatta utbyggnaden av elproduktionen är hotad. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senast uppdaterad
2022-10-25

Skriv ut

Till toppen av sidan