Lästips om energipolitik: Anna Wolf

Anna Wolf, foto: Power Circle

Anna Wolf är civilingenjör i kemiteknik med inriktning energiprocesser från KTH och doktor i energisystem från Linköpings Universitet. Hon har arbetat i energibranschen i snart femton år, bland annat som utvecklingsingenjör på Vattenfall, som sakkunnig på Naturskyddsföreningens rikskansli samt i drygt sex år på Power Circle, kraftbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor, där hon nu är elsystemexpert och vice vd.

Nedan hittar du Anna Wolfs boktips. Utöver dessa tipsar Anna även om Vetenskap och Almänhets Energiantologi samt Power Circles digitala kunskapsplattform om hur förnybar elproduktion kan integreras i det lokala och regionala energisystemet.

Biblioteket tipsar

1. Omslagsbild: Energi för hållbar utveckling av

Energi för hållbar utveckling naturvetenskap, ...

Fysikämnet kan med sina begrepp, metoder och teorier bidra till förståelsen av en rad viktiga miljöfrågor. Miljöfrågorna kan i sin tur berika fysikundervisningen med aktuella och angelägna tillämpningar. Boken tar sin utgångspunkt i en beskrivning av jorden i energiflödet från solen. Instrålning, utstrålning och energibalans analyseras. Kapitel om fossilenergi och kärnenergi har tillkommit i denna upplaga. Kapitlet om energikvalitet har utökats och fördjupats. Tre bakgrundskapitel ger en fysikalisk grund inom områdena energi, materia och strålning. Övriga kapitel har kompletterats och aktualiserats. Boken är avsedd för högskolestudier i fysik, miljövetenskap och energi. Den innehåller rikligt med instuderingsuppgifter i form av diskussionsfrågor och problem.

2. Omslagsbild: Solrevolution av

Solrevolution

Följ med på en resa runt jorden och möt kollektivet i Australien som helt klippt kontakten med elnätet. Till engelsmännen, som kan köpa nyckelfärdiga solcellspaket på Ikea, och till Indien som storsatsar på solceller. Landa i solcellsfabriken i värmländska Glava och besök Nordens största solcellspark mellan Västerås och Enköping. SNF årsbok 2015 ger inspiration för att börja göra din egen el.

3. Omslagsbild: Klimatet & omställningen av

Klimatet & omställningen

Klimatförändringarna går allt snabbare. CO2-halten, temperaturen och havsnivån stiger snabbare än någonsin. Användningen av fossila bränslen minskar inte. Utsläpp av växthus­gaser ökar. Det gör även vår konsumtion av internationella flygresor, kött och bränsleslukande person­bilar. Trots detta fortsätter klimatfrågan att vara en fråga med låg prioritet. Vad innebär det egentligen att ta klimat­förändringarna på allvar? De människo­skapade klimatförändringarna utmanar vår syn på ­frihet och moral. Föreställningen om den eviga tillväxten, synen på statens roll och på vad som är vänster och höger i ­politiken likaså. Konkreta förslag på åtgärder i en omställning som på allvar vill förändra den negativa utvecklingen behövs. De åtgärder som föreslås i den här boken är bara början.

4. Omslagsbild: Amanda undrar över el av

Amanda undrar över el

Amanda undrar över el är en faktasaga i bilderboksformat för nyfikna 3–6-åringar. Med utgångspunkt i barns vardag synliggör boken hur el produceras, elens resa till våra hem och vad den används till.Till boken, som har tagits fram i nära samarbete medNatur och Teknikutvecklare inom förskolan, kommer det även att finnas en arbetshandledning och en materialsats.Tillsammans blir det ett spännande och enkelt material för att arbeta med el i förskola, förskoleklass och skolans första år.

2022-10-25