Karin på Stadsbiblioteket tipsar

Jobbar som: Bibliotekarie med inriktning mot barn och unga.

Läser helst: Romaner om dysfunktionella flickor och ond bråd död.

Favoritförfattare: Inger Edelfeldt.

Biblioteket tipsar

1. Omslagsbild: Obehaget om kvällarna av

Obehaget om kvällarna

Det här är så obehagligt och emellanåt så äckligt att jag nästan inte klarar av det. Men samtidigt så välskrivet att jag ändå njuter. Boken handlar om en kristen lantbrukarfamilj på den nederländska landsbygden. Familjen Mulder drabbas, trots sitt fromma leverne av olyckor av bibliska mått. Den förstfödde sonen går genom isen och korna blir sjuka. Föräldrarna upptas helt av sorgen och de kvarvarande syskonen lämnas åt varandra. Jas försöker skapa balans mellan ont och gott. Det är nämligen hennes fel att brodern dog; hon önskade att det skulle ske och han drunknade. Genom riter och offer skall allting bli bra igen. Men det blir bara sjukare. Vidrig men lysande!

2. Omslagsbild: Skuggspel av

Skuggspel

Här dväljs man i skuggorna av Londons teaterscen, tillsammans med Bram Stoker och Jack the Ripper. Jag roas av viktoriansk sexualpanik och tjusas av den diaboliska Henry Irwing; skådespelaren som inspirerade till greve Dracula. Jag älskar när författare är så omtänksamma att de specialskriver en bok bara till mig. Ja, och till alla som också gillar skräckhistorier, det viktorianska London och litteratur. En fantastisk roman!

3. Omslagsbild: Min mörka Vanessa av

Min mörka Vanessa

När Vanessa var15 år inledde hon ett förhållande med sin lärare. Han var 42. När han många år senare anklagas för sexuella övergrepp och kvinna efter kvinna träder fram förstår Vanessa ingenting. Hur kan de beskylla honom för något så hemskt? Är de bittra? Hon försvarar honom ända tills hon inser att hon också har blivit utsatt. Min mörka Vanessa är en skildring av hur grooming går till, maktspelet mellan offer och förövare och hur övergrepp kan förkläs till kärlek.

4. Omslagsbild: Summer av

Summer roman

En systers försvinnande, vatten och mörka hemligheter. En berättelse om en lillebror som försöker förstå vad som egentligen hände, den där heta sommaren för länge sedan. Under en picknick vid Genèvesjön sprang Summer in i skogen och kom aldrig tillbaka. 20 år senare dyker hon fortfarande upp i Benjamins drömmar, undflyende, mystisk och vacker. Boken Summer är lika mycket psykologisk spänning som en suggestiv skildring av tonårstidens gränsland. Jag blev helt hänförd.

5. Omslagsbild: Att omfamna ett vattenfall av

Att omfamna ett vattenfall roman

Under en het sommar reser en kvinna runt i Europa för att skriva boken om June Mansfield. De förenas av ett utforskande av sin sexualitet och ett bekräftelsebehov. June Mansfield försörjde Henry Miller med pengar från andra män. Hon var en vamp, en flapper, en nymfoman. Men här möter vi en annan June, en mer sårbar. När paret Miller möter Anaïs Nin förälskar sig båda i henne. Det innebär slutet för deras kärlek men början på ett viktigt kapitel i vår litteraturhistoria.

6. Omslagsbild: Curious toys av

Curious toys a novel

1919 smyger en man omkring på nöjesfältet i Chicago. Efter sig lämnar han döda flickor, deras klänningar tar han hem till sin docka. När Pins lillasyster blir ett av offren tar hon upp jakten på mördaren. En flicka i pojkkläder är ju mindre utsatt. Men att klä sig som pojke blir alltmer viktigare för Pin. Jag älskar att boken fick mig att googla hela natten. Det flirtas med Gloria Swanson, Charlie Chaplin är en av de misstänkta, liksom Henry Darger som var besatt av mordet på Elsie Paroubek.

7. Omslagsbild: Dagar utan slut av

Dagar utan slut

På blott 250 sidor lyckas Sebastian Barry skriva en episk roman om krig och kärlek. Thomas möter John som tonåring och de följs åt till skådeplatserna för den grymhet den vite mannen utsatte ursprungsbefolkningen för. Thomas berättar utan omsvep om blodet och våldet men gripande och vackert om kärleken till John och om sitt växande behov av att klä sig i kvinnokläder. Jag var helt slut när jag slog igen pärmarna, som omtumlad!

8. Omslagsbild: Mot San Francisco av

Mot San Francisco

1979 tog Brenda Ann Spencer, 16 år gammal, ett gevär och siktade på sin skola. Hon dödade två människor och skadade nio. Varför? -"I don't like mondays". Bandet The Boomtown Rats låt handlar förstås om henne. Inspirerad av den här händelsen skriver Eliasson om en destruktiv vänskap mellan tonårsflickor och om vad som ledde fram till den ödesdigra 29:e januari. Den är så tonsäker, så vacker och hemsk att jag blir helt hög på både språket och stämningen.

9. Omslagsbild: Strega av

Strega roman

På hotellet i en avlägsen bergsby arbetar nio unga kvinnor. De är förvisade hit, avskurna från familj och tidigare liv. Trots att det inte kommer några gäster hålls hotellsängarna nybäddade, sockerskålarna påfyllda och linneservetterna stärkta. De brygger dekokter och odlar giftiga växter. Tillvaron styrs av regler och rutiner. Livet är stilla. Tills den dag en av kvinnorna försvinner. Det är som att läsa en blandning mellan Twin Peaks och Grand Budapest Hotel, svärtat av gotisk feminism.

10. Omslagsbild: Den sista migrationen av

Den sista migrationen

Franny Stonehar sitt liv vid havet. Alltid har hon fascinerats av naturen, djurlivet och framförallt av fåglar. Hon studerar dem och hon älskar dem. Men i takt med klimatförändringarna börjar djuren dö ut och fåglarna försvinna. På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor och bestämmer sig för att följa dem på deras sista resa, till Antarktis. Hon lyckas övertala kaptenen på en världens sista trålare att ta henne med. Det här är en roman om fåglar, hav och förluster och så vacker att det nästan är obeskrivligt.

2021-04-01