Högläsning via Zoom gör succé på LSS-boende och daglig verksamhet
Kajsa Bergh och Maria Lorentzon, vid prisutdelningen för Årets läsombud 2021. Foto: Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
Skarpnäcks kulturhus, biblioteket i Skarpnäck och Idrottsförvaltningens fritidsverksamhet för vuxna med kognitiva funktionsvariationer startade ett projekt under hösten 2020. Projektet skulle erbjuda seniorer på dagliga verksamheter och LSS-boenden i närheten högläsning, coronasäkert med stolar på avstånd och egen ingång. Men pandemin blev allt värre. Bibliotekarierna Maria Lorentzon och Kajsa Bergh bestämde sig för att prova digitalt.
– Vi var så sugna på idén att läsa högt! Vi hade börjat läsa lättläst litteratur och vaskat fram godbitar på det efterfrågade temat kärlek, berättar Maria Lorentzon. Vi ville verkligen komma igång med högläsningen och bestämde oss för att köra på Zoom istället.
– Högläsningarna blev uppskattade och det var ungefär 20-30 lyssnare inklusive personal per tillfälle. Några hade storskärm eller projektorer, andra satt runt en dator, säger Kajsa Bergh. Vi nådde ut till boenden och verksamheter främst genom marknadsföring via fritidsutvecklare på Idrottsförvaltningen.
Maria Lorentzon och Kajsa Bergh läser högt vid varsin dator. Fotomontage: Stockholms stadsbibliotek.
Läsningarna har pågått regelbundet 2-3 gånger i månaden under mer än ett och ett halvt år. Och planerna är att högläsningen ska fortsätta:
– Fördelen med att ses digitalt är att det blir så tillgängligt. Deltagarna kommer från olika stadsdelar runt om i Stockholm. De får tillfälle att ”hälsa på” hos varandra under läsningarna. Men i höst hoppas vi också kunna ses live vid några tillfällen här i Skarpnäcks kulturhus, säger Maria.
En av utmaningarna i projektet har varit att hitta lättlästa böcker som passar för högläsningarna.
– Men det är så roligt och lärorikt, vi har lärt oss massor om lättläst litteratur. Vi läser olika genrer som deckare och feelgood och får ibland specifika önskemål, till exempel att boken ska utspela sig i en viss miljö. De önskemålen försöker vi förstås att tillgodose, säger Kajsa och fortsätter att berätta:
– Vi har också provat en mer interaktiv del, ”läsgympa”, vilket innebär att vi tillsammans gör rörelser som ingår i berättelsen. Det brukar bli väldigt roligt och alla hänger på.
Avslutningsvis lämnar Maria och Kajsa några tips till de som vill prova digitala högläsningar:
Läs tillsammans med en kollega, två personer blir dubbelt så roligt!
- Vinka och hälsa på alla deltagare.
- Presentera er med namn och berätta var ni befinner er.
- Ha tålamod med det tekniska.
- Vid högläsningen – stäng av allas mikrofoner och läs långsamt!
- Avsluta högläsningen med att fråga varandra vad ni tyckte, då blir det lättare för de som lyssnar att komma in i samtalet.
- Och sist men inte minst: Var snälla, glada och öppna!
Biblioteksredaktionen 2022-07-04