Fria e-böcker, ljudböcker och e-resurser

Här kan du hitta länkar till sidor med e-böcker och ljudböcker på olika språk och som är gratis att ladda ner eller lyssna på online.

Svenska

Litteraturbanken har drygt 4000 titlar, de flesta svenska klassiker, men även en del utländska böcker i svensk översättning. Drygt 1000 titlar nedladdningsbara som epub, resten går att läsa som faksimil (inskannade original) online.

Litteraturbanken

Dramawebben är en del av Litteraturbanken. Här finns fri svensk dramatik som faksimil och pdf.

Dramawebben

Sveriges Radio: Radioföljetongen & Radionovellen. Här kan du lyssna på inlästa romaner och noveller under begränsad tid. Sidan uppdateras löpande. Finns både på webben och i appen Sveriges Radio Play.

Sveriges Radio: Radioföljetongen & Radionovellen

Sveriges Radio: Dramaklassiker. Här hittar du radioteater från förr. Klassiska pjäser av William Shakespeare, Hjalmar Söderberg, Karin Boye, Selma Lagerlöf eller Alexandre Dumas ur Sveriges Radios arkiv. Många dramatiserade inläsningar från 1950-talet. Finns både på webben och i appen Sveriges Radio Play.

Sveriges Radio: Dramaklassiker

Engelska

Standard ebooks. Här finns fria engelska böcker. Nedladdningsbara i olika filtyper: epub, epub3, samt för kindle eller kobo.

Standard ebooks

Tyska

I Goetheinstitutets digitala bibliotek Onleihe finns mer än 20 000 tyskspråkiga medier, som e-böcker, ljudböcker, musik, tidningar och tidskrifter. Du behöver registrera ett konto för att kunna låna.

Goetheinstitutet

Olika språk

Världens bibliotek. Här finns e-böcker och ljudböcker på albanska, arabiska, assyriska/syrianska, bosniska, kroatiska och serbiska, dari, kurdiska, persiska, polska, somaliska, thailändska, tigrinska, turkiska och ukrainska.

Världens bibliotek

Project Gutenberg. Här finns böcker på många olika språk. Största språket är engelska, men det finns e-böcker och ljudböcker även på danska, finska, franska, grekiska, holländska, italienska, kinesiska, spanska, tyska, ungerska och många andra språk. Nedladdningsbara i olika filtyper: epub, kindle etc.

Project Gutenberg

Bläddra

En app med e-böcker på meänkieli, romani chib, samiska och jiddisch. På längre sikt ska det även finnas e-böcker på finska i appen. Bläddra är helt kostnadsfri för användaren och innehåller litteratur för vuxna, ungdomar och barn. E-böckerna går att nå överallt i landet och är tillgängliga offline. Det krävs inget konto eller inloggning för att använda Bläddra.

Bläddra

Fria ljudböcker

Librivox. Inläsningar av böcker i public domain, på olika språk. Majoriteten av böckerna är på engelska, men det finns även en del på tyska, franska, spanska, kinesiska och andra språk. Finns även som app.

Librivox

Lit2go innehåller klassiska barnböcker på engelska och i public domain. Alla titlar finns som webbtext och ljudfil, på samma sida. Bra för den som vill läsa och lyssna samtidigt. Drivs av University of South Florida. 

Lit2go

För barn på flera olika språk

International children's digital library har barnböcker från hela världen, på många olika språk och som kan läsas online.

International children's digital library

Worldstories är en webbsida med både traditionella och nyare berättelser för barn och unga från hela världen, på 31 olika språk. Språken representerar de som talas av flest barn och unga i Storbritannien. Du kan läsa, lyssna och ladda ner på originalspråk och på engelska. Det går också att dela berättelserna och skicka in egna. Välj historia utifrån språk, genre eller från en världskarta.

Worldstories

Unite for literacy är en webbsida med enkla bilderböcker med engelsk text, och som går att få upplästa på många olika språk.

Unite for literacy

Appu series producerar media på olika indiska språk. De flesta är inte gratis, men de har också en kanal på youtube med rim och ramsor på olika indiska språk som man kan ta del av. Finns även som app.

Appu series

African Storybook är ett projekt med målet att ge afrikanska barn tillgång till texter på sina egna språk för att utveckla både läsförmåga och intresse för läsning. Projektet har formen av en webbsida där texter på många afrikanska språk publiceras, i olika svårighetsgrader. Finns även som app.

African Storybook

En hel del av berättelserna från African Storybook här ovan, används också i andra delar av världen. Storybooks Canada har på sin webbplats 40 av de afrikanska berättelserna på 14 vanligt förekommande språk i Kanada. De har också utvecklat en liknande resurs för språk som talas av ursprungsbefolkningen, Indigenous Storybooks. Dessutom är de med och utvecklar portalen Global Storybooks. I alla tre tjänsterna finns möjlighet att både läsa och lyssna på berättelserna.

Storybooks Canada

Indigenous Storybooks

Global Storybooks

Third story project började med att en student i Myanmar (Burma) ville starta ett bibliotek, men bristen på barnlitteratur gjorde det svårt att genomföra. Tillsammans med andra studenter, journalister, lärare, illustratörer och berättare började arbetet med att producera böcker, inte bara på burmanska utan också på landets olika minoritetsspråk. Förutom att trycka upp böckerna så finns de också att läsas online, i pdf-format.

Third story project

Arabiska

På kulturorganisationen Hindawis webbplats finns många klassiker, äldre och moderna, att fritt ladda ner (pdf, kindle, epub). Bland annat finns där barnböckerna av Kamil Kilani (1897-1959), som brukar kallas för den arabiska barnlitteraturens fader. Finns även som app.

Hindawi

Kitab Sawti är en app med ljudböcker på arabiska. I gratisversionen kan man lyssna på fria ljudböcker. Det finns även en betalvariant med många fler titlar.

Kitab Sawti

Grekiska

På den här webbplatsen går det att hitta ny grekisk litteratur, tänkt för skolbruk. Det är en del av en digital skolresurs med mycket material för skolelever i olika åldrar.

ebooks.edu.gr

Japanska

National Diet Library är Japans statliga bibliotek och har omfattande digitala text-, bild- och kartmaterial över både antika och moderna samt specialsamlingar.

National Diet Library

Aozora bunko är ett nätbaserat bibliotek som samlar och tillgängliggör e-böcker vars upphovsrätt upphört eller fria e-texter i form av  fulltext och eller som HTML.

Aozora bunko

Jiddisch

Yiddish Book Centers webbplats finns över 11 000 titlar på jiddisch i samlingen Steven Spielberg Digital Yiddish Library. Böckerna går att läsa online eller laddas ner som pdf. Du behöver inget konto utan kan söka böcker och läsa direkt. Samlingen innehåller skönlitteratur, memoarer, poesi, pjäser, noveller, kokböcker med mera. På Yiddish Book Centers webbplats finns också ljudböcker och inspelningar.

Yiddish Book Center

Bläddra är en app med e-böcker på minoritetsspråken jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Bläddra är helt kostnadsfri för användaren och innehåller litteratur för vuxna, ungdomar och barn. E-böckerna går att nå överallt i landet och är tillgängliga offline. Det krävs inget konto eller inloggning för att använda Bläddra.

Bläddra

Kazakiska

Kitap är en webbplats för e-böcker och ljudböcker på kazakiska. Här finns både klassiker och modern litteratur, böcker för vuxna och för barn, information om författare och mycket annan information. Film, musik och en blogg med artiklar om kazakisk kultur finns också på webbplatsen. Finns även som två appar, Kitap (böcker) och AudioKitap (ljudböcker).

Kitap

Kurdiska

Kurdiska biblioteket är ett specialbibliotek i Stockholm med målet att samla, bevara, tillgängliggöra och sprida all information, fakta, och litteratur av kurder och om kurder och Kurdistan. På sin webbplats har de en hel del fria e-böcker för vuxna att ladda ner som pdf.

Kurdiska biblioteket

Lao

Big Brother Mouse är ett förlagsprojekt i Laos som publicerar barnböcker på lao. På deras webbplats finns några av deras publikationer att ladda ner som fria e-böcker i pdf-format.

Big Brother Mouse

Litauiska

Antologija är en portal med litauiska klassiker och litauiska moderna klassiker, "Klasikinės Lietuvių literatūros portalas". Böckerna finns att ladda ner som pdf, och i många fall även som epub.

Antologija

Det här är en litteraturhistorisk databas där det går att hitta hela eller delar av klassisker, t ex Šekspyras ROMEO IR DŽULJETA. Det är en bra databas för skolbruk eftersom den innehåller både språkhistoria, historia, litteraturhistoria och klassiker ur världslitteraturen.

šaltiniai.info

Polska

Audio-bajki innehåller klassiska sagor, nya sagor, sagor från hela världen och pedagogiska sagor.

Audio-bajki

Ninateka finns strömmande e-ljudböcker för vuxna och barn, filmer, inspelade teaterpjäser, intervjuer med artister mm. 98% av resurserna är gratis, drivs av Nationella audiovisuella institutet.

Ninateka

Portugisiska

Projecto Adamastor erbhjuder gratis nedladdning av klassiker från Brasilien och Portugal, som epub.

Projecto Adamastor

Luso Livros finns fria e-böcker i både pdf-format och epub. Det finns klassiker, moderna klassiker, poesi, dramatik och även några barnböcker.

Luso Livros

Ryska

På Internet archive finns en samling ryska ljudböcker.

Ryska ljudböcker på Internet archive

På webbsidan Lib.ru finns både klassisk och modern litteratur, skön- och facklitteratur, för både barn och vuxna.

Lib.ru

Spanska

Oye juanjo! finns e-böcker på spanska i PDF-format men också e-ljudböcker att lyssna på, för både vuxna och för barn.

Oye juanjo!

Tagalog

Canvas står för Center for Art, New Ventures Sustainable Developement. Organisationen arbetar bland annat med läsfrämjande projekt och har på sin webbplats fria e-böcker på tagalog och engelska för nedladdning.

Canvas

Tjeckiska

Via Municipal Library of Prague, Prags stadsbibliotek, kan man ladda ner gratis e-böcker. Det rör sig mestadels om klassiska författare, både tjeckiska som Božena Nemcova och Jaroslav Hašek  och andra som William Shakespeare på tjeckiska. Men det finns även en del nutida tjeckisk litteratur.

Municipal Library of Prague

Ukrainska

Barnböcker

Digiteket har sammanställt en samling länkar där du fritt kan ladda ner e-böcker eller lyssna på ljudböcker på ukrainska.

Digitekets tips på fria e-böcker för barn på ukrainska

Läromedel för barn

Natur och Kultur har med tillstånd från och i samarbete med det ukrainska läromedelsförlaget Ranok Publishing House samlat läromedel för barn i grundskolan. De är fria att ladda ner och använda.

Ukrainska läromedel på Natur och Kulturs webbplats

Senast uppdaterad
2024-03-08

Skriv ut

Till toppen av sidan