Förintelsens minnesdag 27 januari 2023

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Detta uppmärksammar vi med samtal, utställningar, diktläsningar och filmvisning. På biblioteken och på Biblioteket Play.
Evenemang
18-29 januari: RAZA. Om att sortera människor
En miniutställning om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån. Utställningen är producerad av Forum för levande historia.
Utställningen pågår 18-29 januari på Alviks bibliotek.
26 januari: Bibliotek före, under och efter Förintelsen
Ett livesänt samtal om nazisternas biblioteksplundringar.
Medverkande: Magnus Rodell, lektor i idéhistoria och Anders Rydell, journalist och författare til böckerna "Boktjuvarna: Jakten på de försvunna biblioteken" och "Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter". Samtalet modereras av Erika Wallin.
Samtalet sänds torsdag 26 januari klockan 18-19 på Biblioteket Play.
Här kan du se samtalet i efterhand.
Du kan se sändningen på Kista bibliotek, Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket, Stadsbiblioteket, Tranströmerbiblioteket och Östberga bibliotek.
26 januari: Förintelsens minnesdag – vernissage och föreläsning
Fotograf Anders Löwdin inviger utställningen "Jag ville se platserna" och berättar om projektet. Vi inviger också VR-utställningen "Plundring" och visar samtalet "Bibliotek före, under och efter Förintelsen" på plats i biblioteket. Fotoutställningen och VR-utställningen pågår fram till den 30 januari.
Torsdag 26 januari klockan 17-19 på Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket.
27 januari: Jag ville se platserna
En utställning med fotografier av Anders Löwdin. Fotografierna är hämtade ur boken "Jag ville se platserna", och är ett urval av fotografier från resor till platserna för Förintelsen, främst i Polen, Litauen, Ukraina och Österrike.
Utställningen visas torsdag 27 januari på digitala skyltar på alla bibliotek.
27 januari: Ihågkom oss till liv – Ett digitalt bildspel
Bildspelet "Ihågkom oss till liv" bygger på Joanna Rubin Drangers bok med samma namn. I bildspelet ingår också foton från Forum för levande historias utställning "Familjen som försvann".
Fredag 27 januari klockan 10-18 på Hornstulls bibliotek.
27 januari: Plundring – En utställning i VR
Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken”.
Fredag 27 januari klockan 12-13 och 16-17 på Hornstulls bibliotek.
27 januari: Filmen "Historien om Bodri"
I samband med Förintelsens minnesdag visar vi "Historien om Bodri", en animerad kortfilm om kärlek och vänskap som bygger på boken "Historien om Bodri" av Hédi Fried och Stina Wirsén. Åldersgräns 7 år.
Fredag 27 januari klockan 13-13:15 på Alviks bibliotek.
27 januari: Diktläsning på Förintelsens minnesdag
Bibliotekarier läser dikter högt i Rotundan för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Läsningen sker vid tre tillfällen.
Fredag 27 januari klockan 13, 15 och 17 på Stadsbiblioteket.
28 januari: Författarträff och utställning
I samband med förintelsens minnesdag kommer Anders Löwdin till Vällingby bibliotek för att visa bilder och prata om sin bok "Jag ville se platserna".
Lördag 28 januari klockan 13-14 på Vällingby bibliotek.
28 januari: Träffa Rose och Rebecka Lagercrantz
Rose och Rebecka berättar om sitt arbete med boken "Två av allt", en historia om Eli och Luli och deras vänskap under andra världskrigets Rumänien.
Lördag 28 januari klockan 15-16 på Tranströmerbiblioteket.
Litteratur- och filmtips
Här finns en lista med böcker som anknyter till Förintelsens minnesdag.
Judisk historia i Sverige – Följ med på ett besök på Judiska museet i Gamla stan! I filmen berättar museipedagogen Angelica Ruckstuhl och författaren Carl Henric Carlsson om judisk kultur, tradition och historia i Sverige från 1700-talets andra hälft fram till idag.
Biblioteket tipsar
-
Två av allt
I den lilla transsylvanska staden finns det två av allt. Två floder, två huvudgator, två begravningsplatser, och två vänner som springer fortare än alla andra. Eli springer för att kunna komma undan vampyrerna som hans bror berättat om, och Luli springer ikapp...
-
Ihågkom oss till liv
Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin...
-
Historien om Bodri
Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land...
-
Boktjuvarna jakten på de försvunna biblioteken
Kvällen den 10 maj 1933 lystes hela Tyskland upp av bokbål. På Opernplatz i Berlin hade 40 000 människor samlats för att lyssna på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels flammande tal, där han förklarade att elden markerade slutet för Weimarrepublikens...
-
Plundrarna hur nazisterna stal Europas konstskatter
Dagarna efter att Nazityskland kapitulerat gjordes en fantastisk upptäckt. I saltgruvan Altaussee under de österrikiska alperna fann man en av de största konstskatter som någonsin påträffats. Tusentals verk av några av konsthistoriens främsta mästare Rembrandt,...
-
Jag ville se platserna
Hur berättar vi om Förintelsen när alla som kan vittna är döda? Hur ser landskapen idag ut där lägren låg? Bär platserna vittnesmål om de grymheter som utspelade sig där? Dessa frågor var upprinnelsen för Anders Löwdins fotografiska projekt om...