E-böcker – så funkar det

E-böcker är böcker som du kan läsa på din mobil, surfplatta eller dator. Det finns också e-ljudböcker som du lyssnar på.

Här hittar du information om hur e-ljudböcker funkar

Du kan låna 5 e-böcker (inklusive e-ljudböcker) per sjudagarsperiod. Lånetiden är 28 dagar.

Så här gör du för att låna e-böcker:

Skaffa bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod.

Skaffa bibliotekskort

Skapa användarkonto hos Adobe

E-böckerna är kopieringsskyddade och för att kunna ladda ner e-böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.

Skapa användarkonto hos Adobe

Ladda ner läsapp och låna e-bok

iPhone, iPad

1. Ladda ner en läsapp, till exempel PocketBook Reader, från App Store.
  2. Auktorisera appen med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter under "Settings" och "Adobe DRM".
  3. Logga in med ditt bibliotekskort och pinkod på biblioteket.se
  4. Sök upp den e-bok du vill läsa
  5. Klicka på “Ladda ner e-bok”
  6. Välj “Öppna i PocketBook”

OBS! 2019-10-03: Med det senaste operativsystem för iOS, som heter 13.1.2, fungerar nedladdning av e-böcker lite annorlunda. Man kan inte välja "Öppna i PocketBook" direkt, utan behöver göra följande:

I Safari:

• Efter att ha klickat på Ladda ner e-bok får man frågan Vill du hämta "URLLink.acsm"? Hämta filen
  • Klicka på BLÅ pilen uppe till höger, bredvid adressfältet
  • Klicka på filen igen och klicka på Dela-symbolen
  • Välj rätt app, till exempel PocketBook Reader (kan finnas under Mer)

I Chrome:

• Efter att ha klickat på Ladda ner e-bok syns länken längst ner och då klickar du på Ladda ned
  • Klicka på Öppna i...
  • Välj rätt app (kan finnas under Mer)

Om PocketBook Reader inte fungerar, kan du prova att ladda ner Aldiko eller Adobe Digital Editions. De läsappar vi föreslår är gratis, men det kan förekomma reklam och alla är inte på svenska. För närvarande går det inte att öppna e-böcker i Bluefire Reader.

Android-enheter

1. Ladda ner läsappen PocketBook Reader från Play Butik.
  3. Logga in med ditt bibliotekskort och pinkod på biblioteket.se
  4. Sök upp den bok du vill läsa
  5. Klicka på “Ladda ner e-bok”
  6. En pil syns nu längst upp på skärmen. Dra neråt med fingret och du ser ett meddelande om att en fil med ändelsen .acsm har hämtats
  7. Klicka på filen och välj “Slutför åtgärden med PocketBook Reader”

Dator och läsplatta

1. Ladda ner och installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Programmet är gratis och finns att hämta på Adobes webbplats.
  2. Auktorisera datorn med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter första gången du startar programmet. Gå annars via Help i menyn uppe till vänster för att auktorisera datorn.
  3. Sök upp den bok du vill läsa
  4. Klicka på “Ladda ner e-bok”
  5. Öppna filen med Adobe Digital Editions. Om du har en läsplatta går du vidare till nästa steg.
  6. Anslut läsplattan till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-konto i Adobe Digital Editions
  7. Använd Adobe Digital Editions för att föra över e-boken från datorn till läsplattan, till exempel genom att klicka och dra

En del läsplattor har trådlös uppkoppling så du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.

Vilken läsplatta ska jag välja?

Om du har ytterligare frågor om att låna e-böcker finns mer information här:

Vanliga frågor om att låna e-böcker

Lånevillkor

Du kan låna maximalt fem e-böcker per sjudagarsperiod. Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den igen genom att ladda ner filen en gång till. Du kan inte lämna tillbaka en e-bok för att låna en ny bok. Dina e-bokslån syns under Mina lån och går att ladda ner igen därifrån om du vill ha boken på flera olika enheter, som till exempel mobil och läsplatta.

Epub eller pdf?

Epub är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

Se en lista med alla e-böcker som finns i formatet epub på biblioteket

Se en lista med alla e-böcker som finns i formatet pdf på biblioteket

E-böcker med kopieringsskydd

De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skrivas ut, skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Kopieringsskyddet kallas DRM (Digital Rights Management). Du behöver därför ha ett användarkonto hos Adobe, för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.

Strömmande ljudböcker har inte kopieringsskydd i vanlig mening, men går inte att kopiera. De omfattas av samma lånebegränsningar som övriga kopieringsskyddade e-böcker.

E-böcker utan kopieringsskydd

Vissa e-böcker har inget kopieringsskydd. Det kan till exempel vara titlar som omfattas av en så kallad public domain-licens, till exempel Litteraturbankens titlar. Dessa böcker lånar du inte, utan de laddas ner till datorn. De kräver inte inloggning och sparas inte heller i Mina lån.

2019-10-09