E-böcker – så funkar det

E-böcker är böcker som du kan läsa på din mobil, surfplatta eller dator. Det finns också e-ljudböcker som du lyssnar på.

Här hittar du information om hur e-ljudböcker funkar

Du kan låna 3 e-böcker (inklusive e-ljudböcker) per sjudagarsperiod. Lånetiden är 28 dagar.

Så här gör du för att låna e-böcker:

Skaffa bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du behöver hämta ut ditt lånekort på ett av biblioteken i Stockholm innan du kan låna. Du behöver visa legitimation när du hämtar ut kortet.

Skaffa bibliotekskort   

Skapa användarkonto hos Adobe

E-böckerna är kopieringsskyddade och för att kunna ladda ner e-böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot. Det är viktigt att komma ihåg lösenordet, för det händer att man behöver göra om auktoriseringen.

Skapa användarkonto hos Adobe  

Ladda ner läsapp och låna e-bok

iPhone, iPad

 1. Ladda ner en läsapp, till exempel PocketBook Reader, från App Store.
 2. Auktorisera appen med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter under "Settings" och "Adobe DRM".
 3. Logga in med ditt bibliotekskort och pinkod på biblioteket.se
 4. Sök upp den e-bok du vill läsa
 5. Klicka på “Ladda ner e-bok”
 6. I Safari:
 • Efter att ha klickat på Ladda ner e-bok får man frågan Vill du hämta "URLLink.acsm"? Hämta filen
 • Klicka på den lilla BLÅ pilen bredvid adressfältet
 • Klicka på Hämtningar och sedan på URLLink igen
 • Boken laddas då ner till PocketBook Reader

I Chrome:​

 • Efter att ha klickat på Ladda ner e-bok, klicka på länken som dyker upp
 • Klicka på Öppna i...
 • Välj rätt app

Om PocketBook Reader inte fungerar, kan du prova att ladda ner Adobe Digital Editions. De läsappar vi föreslår är gratis, men det kan förekomma reklam och alla är inte på svenska. Bluefire Reader, som vi tidigare har rekommenderat, har gjorts om till en betalapp och kostar cirka 50 kronor för nya användare. Har man haft appen sen tidigare kan man uppdatera den gratis och fortsätta att använda den utan kostnad. 

Android-enheter

 1. Ladda ner läsappen Adobe Digital Editions från Play Butik.
 2. Auktorisera appen med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter under "Settings".
 3. Logga in med ditt bibliotekskort och pinkod på biblioteket.se.
 4. Sök upp den bok du vill läsa.
 5. Klicka på “Ladda ner e-bok”.
 6. På frågan Vill du hämta filen? Klicka på Hämta och sedan Öppna filen.
 7. Öppna boken med Adobe Digital Editions.

En del har haft problem att ladda ner Adobe Digital Editions till nyare Android-mobiler. Om det inte fungerar kan du prova att ladda ner PocketBook Reader eller Aldiko. De läsappar vi föreslår är gratis, men det kan förekomma reklam och alla är inte på svenska. Bluefire Reader, som vi tidigare har rekommenderat kostar nu pengar i Play Butik. 

Dator och läsplatta

 1. Ladda ner och installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Programmet är gratis och finns att hämta på Adobes webbplats.
 2. Auktorisera datorn med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter första gången du startar programmet. Gå annars via Help i menyn uppe till vänster för att auktorisera datorn.
 3. Sök upp den bok du vill läsa
 4. Klicka på “Ladda ner e-bok”
 5. Öppna filen med Adobe Digital Editions. Om du har en läsplatta går du vidare till nästa steg.
 6. Anslut läsplattan till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-konto i Adobe Digital Editions
 7. Använd Adobe Digital Editions för att föra över e-boken från datorn till läsplattan, till exempel genom att klicka och dra

En del läsplattor har trådlös uppkoppling så du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.

Vilken läsplatta ska jag välja?

Om du har ytterligare frågor om att låna e-böcker finns mer information här:

Vanliga frågor om att låna e-böcker

Lånevillkor

Du kan låna maximalt tre e-böcker per sjudagarsperiod. Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den igen genom att ladda ner filen en gång till, men vänta minst ett dygn innan du försöker. Du kan inte lämna tillbaka en e-bok för att låna en ny bok. Dina e-bokslån syns under Mina lån och går att ladda ner igen därifrån om du vill ha boken på flera olika enheter, som till exempel mobil och läsplatta.

Epub eller pdf?

Epub är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

Se en lista med alla e-böcker som finns i formatet epub på biblioteket

Se en lista med alla e-böcker som finns i formatet pdf på biblioteket

E-böcker med kopieringsskydd

De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skrivas ut, skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Kopieringsskyddet kallas DRM (Digital Rights Management). Du behöver därför ha ett användarkonto hos Adobe, för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.

Strömmande ljudböcker har inte kopieringsskydd i vanlig mening, men går inte att kopiera. De omfattas av samma lånebegränsningar som övriga kopieringsskyddade e-böcker.

E-böcker utan kopieringsskydd

Vissa e-böcker har inget kopieringsskydd. Det kan till exempel vara titlar som omfattas av en så kallad public domain-licens, till exempel Litteraturbankens titlar. Dessa böcker lånar du inte, utan de laddas ner till datorn. De kräver inte inloggning och sparas inte heller i Mina lån.

Senast uppdaterad
2023-10-12

Skriv ut

Till toppen av sidan