Demokratin i Sverige 100 år

Svartvit stillbild ur filmen
Stillbild ur filmen "Utdelning av valsedlar framför Rådhuset (1921)" som finns på Stockholmskällan.

Folkbiblioteken i Sverige har som uppdrag att främja demokratisk utveckling, kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Du är alltid välkommen till biblioteket för att ta del av böcker, tidningar, tidskrifter och internet. Dessutom är du välkommen att delta i våra evenemang. Här tipsar vi om böcker, utställningar och  evenemang under september och oktober. Klicka på rubrikerna för att ta reda på hur du anmäler dig. Alla evenemang hittar du i vår kalender

Advokatjour och juridisk rådgivning

I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att man känner till sina rättigheter, men avtal, lagar och regler kan vara svåra att förstå. På biblioteket kan du få 15 minuter kostnadsfri juridisk rådgivning på telefon.

Advokaten kan inte på den korta tiden upprätta handlingar eller vidta några andra direkta åtgärder, men du får tips om hur du kan gå vidare. Du får vara anonym om du behöver det.

IT-värdar på Stadsbiblioteket

I ett allt mer digitaliserat samhälle behöver man kunna navigera bland appar, hemsidor och e-tjänster för att ta del av grundläggande samhällsservice. Behöver du hjälp med detta? Kom då till Stadsbiblioteket!

På biblioteket finns lånedatorer och IT-värdar som kan hjälpa dig. Du kan även få hjälp med biblioteksrelaterade IT-frågor, exempelvis nedladdning av e-böcker.

IT-värdar finns på många av Stockholms bibliotek. Fråga i receptionen på ditt närmsta bibliotek eller ring vår kundtjänst så berättar vi mer! IT-värdar är ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och Arbetsmarknadsförvaltningen.

Svenska med baby på Hässelby gårds bibliotek

Svenska med baby skapar mötesplatser för barn och föräldrar från olika bostadsområden – och med ursprung i hela världen. Tillsammans bryter vi segregationen, bygger nya broar och tränar svenska. Med samtal, joller och skratt som metod!

Passar för vuxna och barn (ca 0-2 år). Samtal och aktiviteter anpassas efter gruppens storlek, språknivå och intressen. Sång och lek för de små är vanliga inslag och joller, matning och blöjbyten är alla vana vid!

Terminsstart  8 september och terminsavslut 1 december. Onsdagar klockan 10.30-12.00. Det är gratis att vara med och ingen föranmälan krävs.

28 september: Demokratins utmaningar – om historien och framtiden

Demokratin i Sverige 100 år. I september 1921 tog Sveriges riksdag beslutet för allmän och lika rösträtt efter en lång politisk kamp. Stadsbiblioteket uppmärksammar 100 år av demokrati med en serie om tre samtal kring ämnet.

Medverkande i det första samtalet: Ola Larsmo, Åsa Wikforss och Sören Holmberg. Moderator: Patrik Schylström.

5 oktober: Kvinnors kamp – om åren som ledde fram till rösträtten

Demokratin i Sverige 100 år. I september 1921 tog Sveriges riksdag beslutet för allmän och lika rösträtt efter en lång politisk kamp. Stadsbiblioteket uppmärksammar 100 år av demokrati med en serie samtal kring ämnet.

Medverkande i det andra samtalet: Anders Johnson, Ulrika Knutson och Fia Sundevall. Moderator: Patrik Schylström.

6 oktober: Lysande utsikter – digitala bokcirkelträffar: Du sköna nya värld av Aldous Huxley

Välkommen till en digital bokcirkelträff med en bibliotekarie som samtalsledare!

Stadsbiblioteket firar demokratin 100 år – och i höstens träffar i bokcirkelserien "Lysande utsikter" fokuserar vi på motsatsen, genom att prata om tre klassiska dystopier som alla handlar om totalitära samhällen i en bister framtid. Till höstens andra träff har vi läst "Du sköna nya värld" av Aldous Huxley (1932).  I en avlägsen framtid, där vetenskapen har nått nya höjder, delas människor in i högre och lägre stående kategorier. Hur kan man som ensam individ ifrågasätta ordningen?

13 oktober: Kvinnlig rösträtt 100 år – om tiden efter det viktiga klubbslaget

Medverkande i det tredje samtalet: Anna Laestadius Larsson, Eva-Karin Gyllenberg, Mats Hayen. Moderator: Patrik Schylström.

27 oktober: Lisa Gålmark om demokratins historia

Hur har bilden av den demokratiska utvecklingen förändrats och varför? Vad kan vi lära av förändringen och vilka grupper har uteslutits från demokratin genom historien?

Lisa Gålmark, fil mag i historia, samtalar med Max Elnerud, bibliotekarie, på Hornstulls bibliotek onsdag 27 oktober klockan 19.

Boktips: 100 år av kvinnlig rösträtt

Kampen för kvinnlig rösträtt engagerade många och några av dess förgrundsgestalter möter ni i böckerna här. Vi har blandat både fakta, biografier och romaner som berättar om det trägna arbetet som till slut ledde till kvinnors rätt att rösta i Sverige.

Film på Stockholmskällan: Utdelning av valsedlar framför Rådhuset (1921)

En kort film utan ljud som visar kvinnor och män som delar ut valsedlar utanför Stockholms rådhus 1921.

2021-10-08