Del 71 – Karin Boye

I år är det hundra år sedan Karin Boyes debut, diktsamlingen Moln, kom ut 1922. Hon är sedan dess en av våra mest älskade poeter, bland annat för dikterna I rörelse och Visst gör det ont när knoppar brister. Men hon gav också ut flera romaner, inte minst den idag obehagligt aktuella dystopin Kallocain, om ett totalitärt samhälle där absolut lydnad krävs inför staten. Alice och Patrik pratar med kollegan Maja om Kallocain, om Boyes debutroman Kris, och om flera av hennes dikter, såväl okända som kända. Hur står hon sig idag, och vad är det hos henne som talar till nya läsare genom tiderna?


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Kallocain av

  Kallocain

  Kallocain beskriver ett framtida samhälle där allt sker för Statens bästa. Människorna övervakas och kontrolleras ständigt. För att hjälpa Staten att bli mer effektiv, har Leo Kall uppfunnit ett medel – kallocain. Det får människorna att avslöja sina innersta tankar och det visar sig att många drömmer om en helt annan sorts samhälle.

 2. Omslagsbild: Kris av

  Kris

  Karin Boyes debutroman handlar om studenten Malin Forst, som studerar på lärarinneseminarium och genomgår en livskris, där såväl hennes religiösa tro som hennes tankar om hur man bör leva ställs på sin spets. Romanen är till stor del självbiografisk, och skrevs av Boye 1932, men behandlar händelser i hennes eget liv tio år tidigare.

 3. Omslagsbild: Dikter av

  Dikter

  Karin Boye (1900-1941) är en av våra mest älskade poeter, känd inte minst för dikterna ”I rörelse” och ”Visst gör det ont när knoppar brister”. Hennes poesi präglas av ett stort allvar och en upphöjd livskänsla, och tar ofta upp de stora frågorna i livet, som den enskilda människans ansvar och meningen med existensen. Den här boken innehåller hennes samlade dikter.

 4. Omslagsbild: Den nya dagen gryr av

  Den nya dagen gryr Karin Boyes författarliv

  Tänk bort den strikta statyn när du tänker på Karin Boye! Länge sågs hon som en närmast ovärldslig gestalt – men egentligen var hon en högst levande och jordisk person. Hon var en dotter av 1920- och 1930-talets kvinnofrigörelse: en socialist i modefrisyr, en...

 5. Omslagsbild: 1984 av

  1984 (Nittonhundraåttiofyra; Nitton åttiofyra)

  George Orwells legendariska dystopi, som utkom första gången 1948, i nyöversättning av Christian Ekvall. Berättelsen utspelas i ett grådystert London. Huvudpersonen Winston bor i en lägenhet i det nedslitna hyreskomplexet Segerhuset, och arbetar på Sanningsministeriet. Hans uppgift är att skriva om historien genom att korrigera gamla böcker och tidningsartiklar så att de stämmer med Partiets beskrivning av det förflutna. Han trivs inte med sin vardag: han känner sig hopplöst ensam och är dessutom rädd för att hans stora hemlighet ska avslöjas: att han misstror Partiet.

 6. Omslagsbild: Samlade dikter av

  Samlade dikter

  Edith Södergran (1892-1923) är en portalgestalt i modern svensk poesi och räknas till de mest banbrytande modernisterna även i ett internationellt perspektiv. Hennes trotsiga livskänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter oupphörligt att fängsla nya generationer. Denna volym innehåller samtliga Södergrans diktsamlingar samt ett nyskrivet förord av författaren Eva Ström.

 7. Omslagsbild: Fahrenheit 451 av

  Fahrenheit 451

  Guy Montag gillar sitt jobb som brandman. Han tänder i stället för släcker eldar. På statens uppdrag bränner han böcker, alla gamla tryckta böcker som kan kallas »litteratur«; som kan få folk att spåra ur, inbilla sig att förändra världen och liknande. Han...

Senast uppdaterad
2022-05-09

Skriv ut

Till toppen av sidan