Del 28 – Lennart Hellsing

I detta avsnitt minns Solen Lennart Hellsing, en av den svenska litteraturens största, som gick bort i november 2015. Vi pratar om klassiker som "Sjörövarbok" och "Krakel Spektakel köper en klubba", och försöker sätta fingret på storheten i Hellsings verk. Dessutom blir det tillbakablick på 2015 – vad har vi läst och hört som gjort intryck under året? Elias tipsar om Frank O´Haras dikter, Alice gör en spaning angående kvinnokroppen i litteraturen, och Patrik minns Lev Rubinsteins framträdande på Stockholm Literature. Och så blir det en liten framåtblick inför 2016!

Rättelse angående programinnehåll: En lyssnare har gjort oss uppmärksamma på att den vers som Patrik läser upp i mitten av avsnittet inte är skriven av Lennart Hellsing. Det är en gammal svensk folklig ramsa, som finns på många ställen, bl.a. i "Svenska barnvisor och barnrim" av Johan Nordlander. Lennart Hellsing var ju också mycket intresserad av folkliga rim och ramsor, både på svenska och engelska.

Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Nedan finns en lista över de flesta av de titlar vi nämner i programmet. Saknar du någon, hör av dig till oss! Bibliotekspodden Solen finns på facebook.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Sjörövarbok av

  Sjörövarbok

  En av Hellsings allra bästa. Boken om kapten Enben, kapten Tvåben och kapten Träben, kapten Bordsben och kapten Stolsben - och så alla de andra kaptenerna som lever rövare tills havs och på land, i Hellsings underbara vers och Paul Ströyers vilda bilder.

 2. Omslagsbild: Här kommer Kasper av

  Här kommer Kasper

  Samlingsvolym som innehåller "Boken om Kasper" som Alice pratar om i programmet samt andra texter Hellsing skrivit om Kasper. "Boken om Kasper" är en underfundig berättelse på rim om en väldigt vanlig kille som dock är lite lurig - skriven med Hellsings sedvanliga humor och knorr i berättelsen. Det blir till och med några cliff-hangers med oväntade upplösningar!

 3. Omslagsbild: Krakel Spektakel köper en klubba av

  Krakel Spektakel köper en klubba

  Den ultimata godisboken, där Krakel och hans vän Britta ska köpa en klubba och det slutar med att de får hela kiosken på köpet.

 4. Omslagsbild: Boken om Bagar Bengtsson av

  Boken om Bagar Bengtsson

  Läs om den storslagne Bagar Bengtssons uppgång och fall.

 5. Omslagsbild: Hela Hellsing av

  Hela Hellsing

  Med utgångspunkt i Hellsings egna texter och i hans berättande, skriver författaren om hans barndom, ungdom, yrkesliv och familjeliv. Många mindre kända Hellsing-texter presenteras: reportage, filmmanus, dagsverser, debattinlägg, teater, musikaler, visor och poesi...

 6. Omslagsbild: Tankar om barnlitteraturen av

  Tankar om barnlitteraturen

  Lennart Hellsing var en av den svenska barnlitteraturens stora förnyare på 40- och 50-talet, och han var engagerad i dess uppvärdering i den litterära världen i allmänhet. I denna skrift utvecklar han sina tankar om barnlitteraturens betydelse, och det viktiga i att den i första hand finns till för att stimulera barnens fantasi och läsglädje, snarare än att lära ut något "nyttigt". Här finns också ett upprop om att satsa på forskningen kring barnlitteraturen. Det resulterade i grundandet av Svenska barnboksinstitutet som är verksamt än idag och ligger på Odengatan 61 i Stockholm.

 7. Omslagsbild: Här dansar Herr Gurka av

  Här dansar Herr Gurka

  Ett urval rim och ramsor av Lennart Hellsing, de flesta hämtade ur "Här dansar Herr Gurka" från 1977. Poul Ströyer har gjort illustrationerna. Även noter. Här finns den underbara Nicko Ticko Tinn med!

 8. Omslagsbild: Äppel päppel av

  Äppel päppel svenska rim, ramsor och lekar

  Rim, ramsor och lekar – också några som är sorgkantade. Kaj och Per Beckman står för illustrationerna.

 9. Omslagsbild: Summa summarum av

  Summa summarum

  Ett urval texter, allt från lite längre visor till kortare nonsensverser, med noter. Bland annat finns den om Pant Pantalong som Alice läser i avsnittet här.

 10. Omslagsbild: Lunchdikter av

  Lunchdikter

  1964 sammanställde Frank O'Hara de dikter han under ett decennium nedtecknat, ofta i hast och på språng. Många av dikterna skrevs under lunchrasterna på arbetet på MoMa i New York och skildrar händelser och människor han sett och varit med om i staden. Samlingen är en av den moderna amerikanska lyrikens allra viktigaste och mest inflytelserika diktsamlingar, för första gången på svenska i Jonas Bruns översättning.

 11. Omslagsbild: Tiden går av

  Tiden går ur Det stora kartoteket : texter

  Författaren skriver sina texter på kartotekskort. De bildar ett stort kortsystem som ständigt växer. Till sitt innehåll kan de sägas bestå av fixerat muntligt språk.

 12. Omslagsbild: Det växer av

  Det växer en serieroman om abort

  Julia Hansen beskriver världen skarpt och personligt i sin debutbok som handlar om hennes egna två aborter och hur det gick till. Allt ifrån hur hon behövde låna pengar för att göra graviditetstestet till hur hennes syster följer med till kliniken istället för hennes egen kille. Hur aborten går till rent praktiskt, känslorna och tankarna innan och efter. Hur Julia bor och hur hennes liv ser ut. En rapport inifrån om det fortfarande tabubelagda, politiska men också helt vardagliga med att ha en kropp.

 13. Omslagsbild: Jag drömde att jag var gravid i natt av

  Jag drömde att jag var gravid i natt

  Sera har sedan länge närt en dröm om att bli förälder. Nu inser hon att hon snart fyller 35 och att det börjar bli dags att ta itu med saken. En komplicerande faktor är dock att hon inte lever i en heterosexuell relation och att hon dessutom gärna vill ha barn med flera föräldrar, och inte nödvändigtvis den hon är kär i utan lika gärna med nära vänner. "Jag drömde att jag var gravid i natt" är en dagbok i serieform som publicerades en sida i taget på Sara Elgeholms blogg medan projektet "Att skaffa barn" pågick. Det är en berättelse om inseminationskliniker i Danmark, privata hemsidesdonatorer och om svartsjuka i relationer, men också en berättelse med stor igenkänningsfaktor för alla som längtar efter barn och är runt 35.

 14. Omslagsbild: Den vita staden av

  Den vita staden

  Fristående fortsättning på "Flickvännen", om Karin som är kvar i huset som hennes pojkvän, den kriminelle John, gav henne. Men John har försvunnit och allt har förändrats. Karin är nu ensam med en liten dotter, pengarna är slut och hon har sålt det mesta av värde. Allt kretsar kring att överleva och kring kroppen, som har förändrats av barnafödandet och nu mest är en matmaskin för dottern. En väldigt nära, kladdig och kletig skildring av den första tiden med ett spädbarn och hur stor del kroppsvätskorna får i ens liv. Men också om hur Karin ska lyckas ta tag sitt liv igen, och få det hon har rätt till.

 15. Omslagsbild: Flickvännen av

  Flickvännen

  Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träningskläder och nya joggingskor. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort. Kläder och samtal som inte går att spåra. Han sa vi ses snart, men inte när. Alla före honom hade sagt att de skulle ta hand om henne...

 16. Omslagsbild: Kunskapens frukt av

  Kunskapens frukt

  Seriealbum om det kvinnliga könet. Liv Strömquist tar upp saker som orgasm, mens och hur man (män) genom historien sett på det kvinnliga begäret som antingen något naturligt men ofullkomligt eller något farligt som måste stävjas.

 17. Omslagsbild: Djupa kärlek ingen av

  Djupa kärlek ingen dikter 1992-2015

  Ann Jäderlunds nya diktsamling som utkommer våren 2016.

 18. Omslagsbild: Dit, dit, hään av

  Dit, dit, hään

  Johan Jönsons nya diktsamling som utkommer i januari 2016.

 19. Omslagsbild: Alice i Underlandet av

  Alice i Underlandet

  Kongenialiska bilder av Tove Jansson till den klassiska sagan om flickan som modigt traskar på genom äventyret. Ursprungligen utgiven 1966 med dessa bilder, i nyutgåva under 2016!

 20. Omslagsbild: Släkt med Lotta Svärd av

  Släkt med Lotta Svärd

  Bitterljuv och vemodig pop på svenska med lysande texter. En av Elias favoriter under 2015.

 21. Omslagsbild: Spring, Uje, spring av

  Spring, Uje, spring

  Pop på svenska med bra texter. Av en av medlemmarna i gruppen Doktor Kosmos, här på egen hand. En av Elias favoriter under 2015.

 22. Omslagsbild: Hon är arg av

  Hon är arg ett vittnesmål om transnationell ad ...

  En poetisk bok om upplevelsen av att vara adopterad och en kritisk granskning av den adoptionsindustri som omsätter 15 miljoner dollar per år enbart i Sydkorea, som utkommer i mars 2016. Här blandas reflektioner kring arv, etnicitet, genus, krig och global jämlikhet med en personlig berättelse från Danmark och Seoul. Maja Lee Langvad är arg på sin biologiska mor som följde grannkvinnans råd, arg på sin adoptionsmor som trodde sig veta vad som var bäst och arg för att hon är arg.

 23. Omslagsbild: När barbarerna kommer av

  När barbarerna kommer

  En diktsamling om Singapore, om modernitet och nostalgi, om gästarbetare och familj, och om tretton sätt att betrakta ett snölandskap. Skriven av en av Asiens mest framstående unga poeter.

 24. Omslagsbild: Preacher av

  Preacher Book 2

  Del två i den tecknade serien om pastor Jesse Custer som blir uppfylld av ett gudomligt väsen, får oanade krafter och ger sig ut på jakt efter Gud.

 25. Omslagsbild: Det är något som inte stämmer av

  Det är något som inte stämmer

  I slutet av säsongen flyttar Petra in i en ensam fjällstuga. Hon vill försöka komma över det största svek som någonsin drabbat henne, hoppas få distans till det som har hänt och komma vidare i livet. När man inte har någon att prata med hör man väldigt bra...

 26. Omslagsbild: Bord av

  Bord dikter 1952-1955

  En diktsamling av konkretisten Öyvind Fahlström. Hur dikterna ser ut och hur de låter rent ljudmässigt är ofta lika viktigt som innehållet.

 27. Omslagsbild: Den vita jorden av

  Den vita jorden roman

  Boken består av 148 olika texter som levereras i en ask, utan inbördes ordning. Texterna handlar om vetenskapliga upptäckter, industriella ansträngningar och ödesdigra drifter av obestämt utopiskt slag.

 28. Omslagsbild: Åke Hodell av

  Åke Hodell

  En bok om författaren Åke Hodell (1919-2000). Här finns aldrig tidigare presenterat material i både text- och bildform.

 29. Omslagsbild: Svenska barnvisor och barnrim av

  Svenska barnvisor och barnrim

  En samling av barnrim och barnramsor. Här ingår bland annat den vers som Patrik läser upp i programmet, som dock inte är skriven av Lennart Hellsing.

Senast uppdaterad
2019-03-29

Skriv ut

Till toppen av sidan