Del 1 – Genrer

I vilket vi talar om genrer. Dessutom avslöjar Patrik sina två favoritfilmer, Alice hyllar Philip Pullman och Elias tipsar om Black mirror.

 

 


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Död kompis av

    Död kompis en serieroman

    Simon Gärdenfors berättar personligt om en av sina bästa vänners allt för tidiga bortgång om vänskapens glädje, men också om sorgen, saknaden och hur man går vidare. Boken är exklusivt utformad med tillhörande slipcase. Serieteckningarna tas här till en ny nivå med inspiration från grafisk formgivning. Ett sant mästarprov från en av seriesveriges främsta självbiografiska skildrare. Som tecknare slog Simon Gärdenfors igenom med boken "Simons 120 dagar" och har länge medverkat Rocky Magasin. Han är även känd som rappare och radiopratare.

  2. Omslagsbild: Atlas över avlägsna öar av

    Atlas över avlägsna öar femtio öar som jag a ...

    Eftersom hon föddes på fel sida om Berlinmuren var det bara genom fantasin som Judith Schalansky kunde resa. Med denna bok har hon skapat sin egen atlas, och tar oss med till 50 avlägsna platser från Tristan da Cunha till Clipperton Atoll, från Christmas Island till Påskön. Sällsynta djur och udda mäniskor fyller sidorna: strandsatta slavar och ensamma naturforskare, vilsna upptäcksresanden och frustrerade fyrvaktare, myterister och skeppsbrutna. Fåtöljresenären som följer med på dessa resor kommer strax uppleva dessa platser som visserligen finns i verkligheten, men som kommer till liv genom fantasin.

  3. Omslagsbild: The walking dead av

    The walking dead Vol. 1, Tills döden skiljer oss åt

    En epidemi av apokalyptiskt format har svept över världen och väckt de döda till liv. Smittan har på bara några månader fått civilisationen att kollapsa; kvar finns inga myndigheter, inga affärer, ingen post eller kabel-tv. En av få överlevande i denna skrämmande framtid är Rick Grimes. Alldeles nyss var han en fridfull amerikansk småstadspolis. Skild från sin familj får han kämpa på liv och död för att försöka finna sin fru och sitt barn. Vilka är egentligen farligast? De döda eller de levande? I en värld befolkad av döda tvingas vi till slut att börja leva.

  4. Omslagsbild: At the mountains of madness av

    At the mountains of madness a graphic novel

    Något slumrar på andra sidan Vansinnets berg. När en expedition från Miskatonics universitet anländer till Antarktis ödsliga polaröken och mäktiga, ruvande isberg, och borrar upp och smälter ner den uråldriga ismassan, finner de en mardröm som de aldrig hade kunnat föreställa sig. Sovande sedan urminnes tider vaknar något fruktansvärt, som för alltid borde ha varit dolt för människan.

  5. Omslagsbild: En halv gul sol av

    En halv gul sol

    Utspelar sig i Nigeria. Tvillingsystrarna Olanna och Kainene är så olika som man kan bli. Olanna flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo, medan Kainene blir affärskvinna och möter engelsmannen Richard. När kriget bryter ut blir de alla...

  6. Omslagsbild: Neverwhere av

    Neverwhere

    Richard Mayhew hittar en kväll en ung kvinna som ligger skadad på gatan. Hon heter Door och kommer från en okänd värld i tunnlarna och kloakerna under Londons gator. Två mystiska män förföljer henne och utan att Richard riktigt vet hur det har gått till har han lämnat sin lägenhet, sitt arbete och sin paranta fästmö för att följa efter Door. Änglar och demoner, riddare och munkar, krigare och trashankar befolkar underjorden och Richard hamnar i en bisarr tillvaro fylld av ondska, lögner och förräderi men också av hjältemod och kärlek.

  7. Omslagsbild: Guldkompassen av

    Guldkompassen

    Den första delen i trilogin Den mörka materian. Elvaåriga Lyra Belacaquas farbror lord Asriel berättar om ett ställe nära Nordpolen där man genom norrskenet kan ana en annan värld. Lyra blir indragen i händelser där vetenskapsmän gör experiment med kidnappade...

  8. Omslagsbild: Mytologier av

    Mytologier

    I sitt klassiska arbete Mytologier (1957) analyserar och förklarar sociologen och semiologen Roland Barthes (1915-1980) de "myter" som utgör den moderna människans vardagsvärld. I korta kapitel presenterar han en serie fenomen från det dagliga livet i Västeuropa bland annat romare på film, författare på semester, tvättmedel, Charlie Chaplin, Greta Garbo, biff och pommes frites, vin och mjölk, bilmodeller, den objektiva litteraturkritiken, Einsteins hjärna och Tour de France. I det sammanfattande och framåtblickande kapitlet "Myten idag" redogör Barthes för sin metod. Hans mål är att avslöja den ideologi vars främsta kännetecken är att historiskt bestämda företeelser framställs och tolkas som eviga och "naturliga". Barthes var en intellektuell som tidigt tog masskulturen på ett kritiskt allvar. Poängen är inte att avfärda den utan att belysa dess mytiska karaktär och ideologiska funktion.

  9. Omslagsbild: Vid mardrömmens mål av

    Vid mardrömmens mål dikt

    I backspegeln kan man ana att skräckfilmsintresset har funnits i Leif Holmstrands alla tre tidigare diktsamlingar. Med "Vid mardrömmens mål" tar han läsaren ner i källarna, ner i underjorden, in i de förvridna hemmen där både förövare och offer får komma till tals. Här möts Pamela Voorhees, Jason och Sally Hardesty i en poesi som fångar skräckfilmernas psykologi men också berättar något om oss själva - för är det en verklighetsflykt för att få perspektiv på vårt eget liv eller är det en dröm vi egentligen inte vill vakna ur?

  10. Omslagsbild: Livdikt av

    Livdikt

    Poetiskt förhör? Essäistiskt samtal? Dialogisk roman? Fientlig självanalys? Vilken dialektik är satt i spel i den drygt 700-sidiga volymen "Livdikt"? Den påtagligt dödlige diversearbetaren och författaren ställs mot väggen av den kanske mest oförsonlige av utfrågare, sitt alter ego, som vill veta allt om upprepade lönearbetsrörelser, förlamande fattigdom, kärleksberoenden, stilla kroppar, outplånligt liv och vanliga sexuella fantasier. Ingen privat detalj är för liten eller för vidrig för att behandlas, ingen ordning för omfattande eller för komplex för att prövas. Parallellt träder också andra skriftpraktiker in och skuggar, relativiserar, hotar och fortsätter, som en dödens ständiga antagonism mitt i allt levande.

  11. Omslagsbild: Trollkarlen från Övärlden av

    Trollkarlen från Övärlden

    Den första boken i serien om Övärlden med nytt omslag. Ön Gont i Nordhavet är berömd för sina trollkarlar. Här bor Sparvhök som vill bli störst av alla trollkarlar. Men han använder sina krafter för tidigt och för ovist.

Senast uppdaterad
2019-03-29

Skriv ut

Till toppen av sidan