Biblioteket Play får nya medel och tillökning

För ett par veckor sedan kom nyheten att Biblioteket Play får nya projektmedel till 2023. Utvecklingen av Stockholms stadsbiblioteks nya digitala programscen kan därmed fortsätta. Till nästa år får man dessutom tillökning.

Helena Cot Martinez, projektledare för Biblioteket Play, gläds åt nyheten och säger att streamingtjänstens innehåll nu kan komma att bli ännu viktigare för publiken.

– Hittills har vi lagt mycket energi och tid på att ta fram flera olika programformat och bygga upp själva plattformen. Nu när projektet blir förlängt kan vi planera vårt arbete mer långsiktigt och invänta feedback från publiken. Det hjälper oss att förbättra innehållet och anpassa det efter tittarnas behov.

Samarbete över kommungränsen

Nytt för nästa år är också att Forumbiblioteken i Nacka hakar på projektet. Forumbiblioteken satsade likt Stockholms stadsbibliotek mycket på sin digitala programverksamhet under pandemin och startade en Youtube-kanal där de bland annat producerade digitala sagostunder och boktips.

– En del grejer blev bra, andra minde bra. Här behöver vi mer kunskap och bättre teknik för att utvecklas och det är med Biblioteket Play vi vill ta det arbetet vidare, säger Jenny Poncin, bibliotekschef på Forumbiblioteken i Nacka.

Jenny Poncin, bibliotekschef på Forumbiblioteken i Nacka

Till vänster: Jenny Poncin. Till höger: Nacka Forum bibliotek. Foto: Daniel Nilsson & Forumbiblioteken.

Stockholms stadsbibliotek skickade tillsammans med Nacka in en ansökan till Kulturrådet om projektmedel för 2023. Men Forumbiblioteken var inte de enda som ville ansluta sig till Biblioteket Play. Stockholms stadsbibliotek har varit i kontakt med alla kommuner och flera visade intresse för projektet. Målet är nu att få till fler samarbeten så snart som möjligt.

– Det finns bibliotek i alla kommuner, alla har samma behov av den digitala utvecklingen. Vi har hittat en form som fungerar, där framförallt barn och unga, men också vuxna kan ta del av fina biblioteksprogram digitalt. Och för att kunna göra det ännu bättre så är samarbete en förutsättning, säger Anna Wåglund, ansvarig utgivare för Biblioteket Play.

Forumbiblioteket, Nacka

Forumbiblioteken består av Fisksätra bibliotek, Nacka Forum bibliotek och Orminge bibliotek. Foto: Forumbiblioteken.

Höga förväntningar

Jenny Poncin tror att Forumbiblioteken och Stockholms stadsbibliotek kommer att bli en bra matchning och pekar på att organisationerna har många likheter. Hon nämner utbildningar i UX-metoder som ett exempel, vilket både biblioteken i Nacka och Stockholms stadsbibliotek har erfarenhet av. Så förväntningarna på samarbetet är höga.

– Jag förväntar mig att vi kommer lära oss mycket och att vi kan bli en del av något större samtidigt som vi får bidra med vår kunskap, säger hon.

Helena Cot Martinez håller med.

– Vi ser mycket fram emot det här! Det är vårt första samarbete så det ska bli jättespännande och lärorikt, säger hon.

Biblioteksredaktionen 2022-06-28

2022-06-30