Bibblix 2.0

Flicka läser en e-bok på en läsplatta
Nu är det ännu lättare för barn att läsa e-böcker direkt i Bibblix. Foto: Flickr/ITU Pictures. CC BY-SA 2.0

Det är fem år sedan Bibblix – bibliotekets världsunika e-boksapp för barn – först såg dagens ljus. Stockholm stadsbibliotek ansvarar alltjämt för appens tekniska förvaltning. Det senaste året har utvecklingsteamet på enheten Digitala biblioteket och medier arbetat med en ny och efterlängtad version av Bibblix, som nu finns att ladda ner från App Store och Google Play.

– Det primära syftet med en uppdaterad version har varit att integrera en ny läsare som frigör Bibblix från externa program och förbättrar användarupplevelsen. Nu kan samtliga e-bokstitlar i Bibblix läsas direkt i appen. Det är en viktig och positiv förbättring för alla användare, säger Christopher Sander, samordnare på Stockholm stadsbibliotek.

Sedan våren 2016 har Bibblix kommit att bli en uppskattad tjänst bland barn, föräldrar och bibliotekarier i Stockholm, Malmö och Katrineholm där appen funnits tillgänglig. Förra året fick fler kommuner möjlighet att ansluta sig via den ideella föreningen Sambruk. Idag erbjuder över trettio kommuner Bibblix till sina medborgare, och fler står på kö. Anders Söderbäck som är enhetschef på Digitala biblioteket och medier är nöjd med utvecklingen:

– Bibblix har redan från början utvecklats med målet att tjänsten ska kunna användas av alla bibliotek i Sverige. Att så många kommuner nu ansluter sig till tjänsten gör mig oerhört glad. Jag tror att Bibblix kan bli en tjänst som hela bibliotekssverige känner stolthet och ett gemensamt ansvar för, säger Anders Söderbäck.

Nationell samverkan kring digitala tjänster för bibliotek blir alltmer eftersökt i takt med att bokbranschen genomför omställningar till digitala läsupplevelser. Nya strömningstjänster och marknadsvillkor utmanar folkbibliotekens möjligheter att möta medborgarnas behov och förväntningar. Bibblix framgångsrika utveckling har byggt på god kommunal samverkan och riktade satsningar från Kulturdepartementet, Kulturrådet och lokala politiker – men också en tillmötesgående samarbetspartner i Axiell Media:

– Detta är ny mark för alla, även våra leverantörer, och det hedrar Axiell Media att de både lyssnat på våra önskemål och vågar testa nya avtalslösningar för bibliotekens digitala tjänster. Bibblix är ett klockrent exempel på att även bibliotek kan utveckla bra digitala tjänster – tillsammans med en lyhörd omvärld, avslutar Anders Söderbäck.

Mer information om Bibblix och den nya versionen finns på hemsidan Bibblix.se. Det går också bra att höra av sig till kontakt@bibblix.se.

Biblioteksredaktionen 2021-04-27

Logga Bibblix

Senast uppdaterad
2021-10-15

Skriv ut

Till toppen av sidan