Barnprogramledarna gör succé på Stadsbiblioteket
Det är en måndagseftermiddag i oktober när vi träffar elvaåringarna Eja, Laura, Klara, Jolin, Iris och Estelle i Stadsbibliotekets aula, där de spelar in bokprogrammet ”Uppdrag: böcker”. Runt Odenplan nalkas eftermiddagsrusningen, elever strömmar ut från Observatorielundens skola i huset bredvid och längs trottoarerna sicksackar småbarn och medelåldersvuxna förbi varandra på sina sparkcyklar.
Inne i aulan pågår inspelningen för fullt. Producenten Cecilia Åkerdahl ger barnprogramledarna lite coachande regi, om var de ska stå och att tänka igenom sina repliker innan kameran rullar. Eja ska göra påannonseringen av ”Uppdrag: böckers” femte avsnitt.
– Hej och välkomna till ännu ett avsnitt av Uppdrag: böcker. Idag ska vi tipsa om några favoritböcker och träffa Beppe Singer.
Hon tittar stadigt in i kameran och börjar bli van vid rollen som bokprogramledare.
– Är alla nöjda med den tagningen, frågar ljudteknikern Ahmad Gholipour. Då är vi klara, bra jobbat!
Alla applåderar.
Kameran rullar! Inspelning av Uppdrag: böcker pågår. Foto: Stockholms stadsbibliotek.
"Uppdrag: böcker" görs av barn, med barn och för barn. I programmet berättar de om sina favoritböcker och tipsar om nyutgivna böcker. Barnen programleder och gör intervjuer med gästande författare. Varje avsnitt har minst en gäst, hittills har barnen träffat och intervjuat författarna Camilla Lagerqvist, Johan Rundberg, Lena Ollmark och Johan Egerkrans.
Ryktet har redan spridit sig bland författarna och förlagen, några har själva hört av sig och vill gärna vara med i ”Uppdrag: böcker”. Ett gott betyg för bokprogrammet och kanske även ett tecken på att det finns behov av den här typen av plattformar för barnboksförfattare att nå ut med sina böcker och träffa sina läsare.
Till dagens avsnitt är författaren och programledaren Beppe Singer inbjuden. Förutom att prata om sin senaste bok ”Beppe Tipsar – Smarta saker ute och inne” ska han också berätta om den nationella lästävlingen ”Den stora läsutmaningen”.
”Uppdrag: böcker” kan ses via Stockholms stadsbiblioteks webbplats, och de tänkta tittarna är bokintresserade barn i mellanstadieåldern. Varannan måndag har barnen redaktionsmöten och en gång i månaden spelar de in ett nytt avsnitt. Däremellan läser de böcker, skriver manus, hittar på intervjufrågor och gör research.
– Karin köper bara kakorna, säger Estelle och skrattar.
Karin Cellton är bibliotekarie på Stadsbiblioteket och står bakom idén av programmet. Hon har främst en samordnande roll i ”Uppdrag: böcker”. Karin fixar fika och ser till att barnen kommer in i lokalerna. Hon håller också kontakten med författarna och ordnar recensionsexemplar från bokförlagen. Programinnehållet gör barnen själva.
– Grundtanken är att det ska vara just barn som gör programmet, för att jag tänker att barn som vill bli tipsade om böcker mycket hellre lyssnar på jämnåriga än på bibliotekarietanter, berättar Karin.
Barnen är rörande överens om att det inte behöver vara en vuxengrej att intervjua författare eller att tipsa andra om böcker framför kameran. De menar att det är bra att visa att barn också kan, och att de som barn har större trovärdighet hos andra i samma ålder.
– Jag tycker att det är bra att vi får göra allt, det är kul och man lär sig saker och blir självständig, säger Iris.
– Jag tyckte att det var lite läskigt första gången vi spelade in. Jag skakade hela tiden, men jag har typ vant mig nu, säger Jolin.
Uppdrag böcker-redaktionen poserar med den aktuella gästen Beppe Singer, författare och programledare. Foto: Stockholms stadsbibliotek.
Gundela Petterson är biträdande enhetschef på Stadsbiblioteket, och ansvarig för sektionen program och barn.
– När Karin sökte jobbet här på Stadsbiblioteket berättade hon om en idé hon hade – att göra ett ”barnens Babel” av, med och för unga. Det lät ju som en fantastisk idé! Och det roligaste är att det faktiskt blivit verklighet mindre än ett år senare. Jag är så glad och stolt över både rekryteringen och programmet, säger Gundela Pettersson.
”Uppdrag: böcker” sjösattes mitt under brinnande pandemi. På grund av restriktioner och svårigheter att träffas fysiskt var det en utmaning att få tag på barn som kunde delta i bokprogrammet. Men Karin mejlade ut en förfrågan till olika skolor och skolbibliotek i området, och fick napp på en skola.
– Vår lärare visste vilka han skulle fråga. Vi är nördarna i klassen och vi är stolta över det. Alla vi har känt varandra jättelänge, och är ju med varandra hela tiden. Därför blir vi lite starkare som team och kan samarbeta bättre, säger Laura och Klara.
Dagens inspelning kan upplevas lite rörig för en utomstående. Det har blivit ett missförstånd med en av de inbokade författarna och den inledande påannonseringen i programmet måste därför tas om. Samtidigt har en av programledarna glömt sin boktipsbok hemma och en annan kommer på att hon måste hinna äta innan sin tagning. Men Karin är lugn och lösningsinriktad. Hon skickar iväg det hungriga barnet med en snackpot till pentryt en trappa ner innan Karin själv rusar iväg till närmaste bokhandel för att köpa ett nytt exemplar av den glömda boken.
Vem har sagt att tv-produktion är enkelt? I den färdigklippta slutversionen av ”Uppdrag: böcker” avsnitt fem flyter allt perfekt!
Här hittar du alla avsnitt av Uppdrag: böcker.
Biblioteksredaktionen 2021-11-03