Böckerna bakom Joppe Pihlgren

Ett bildkollage som visar Joppe Pihlgren och en tecknad tankebubbla med böcker.
Foto och bildbearbetning: Hugo Hellman.

Kapitel ett: Arg ung man. Om behovet av att få bestämma över sig själv.

“Underbara dagar framför oss” av Henrik Berggren
“Livet” av Keith Richards

Kapitel två: Bensin i bloden. Om att alltid behöva ge sig av.

“Fort, fortare! Fortast?” av Joakim Bonnier

Kapitel tre: Här kommer solen igen. Om förluster och ordens betydelse.

“I kroppen min” av Kristian Gidlund
“Samlade dikter” av Nils Ferlin

Lyssna på avsnittet och läs vad Joppe Pihlgren berättar om böckerna i boklistan längre ner på sidan!


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Underbara dagar framför oss av

  Underbara dagar framför oss en biografi över O ...

  "Jag plöjer en del böcker om politik och jag lär mig mycket av det, att förstå drivkrafterna och systemen. Och Palme är intressant för att han väljer att gå sin egen väg, något som jag känner igen mig i, jag hatar när nån försöker bestämma vad jag ska göra. Många av mina låttexter handlar om just makt, eller kanske framförallt maktfullkomlighet som jag har extremt svårt att stå ut med.”

 2. Omslagsbild: Livet av

  Livet

  “Rolling Stones har varit en stor inspirationskälla för mig och jag identifierar mig ännu mer med Keith Richards än med Palme. För även om Palme gick sin egen väg var han fortfarande en del av ett system, han gick in i ett parti som redan fanns. Det Rolling Stones gjorde var en egen grej, utan några linjer att gå efter. Det är svårare och mer beundransvärt.”

 3. Omslagsbild: Fort, fortare! Fortast? av

  Fort, fortare! Fortast? min egen historia

  “Ytterligare en person som gick sin egen väg, men på ett annat sätt. Istället för att stanna i den trygga förlagsvärlden blev han racerförare och den här boken beskriver hans äventyr i en värld där bilen står i centrum. Och jag älskar bilar, både som den frihetssymbol det är men också för att det är det perfekta designobjektet eftersom att form och funktion blir så viktigt. Och sen är titeln obetalbart bra!”

 4. Omslagsbild: I kroppen min - vägsjäl av

  I kroppen min - vägsjäl

  “Min fru Katarina gick bort i cancer 1997 och åren innan och efter var oerhört tuffa. Jag tror att det var först då jag faktiskt insåg att livet är ändligt. Jag och Kristian delade kontor ett tag när han själv hade drabbats och vi pratade en hel del om det, samtidigt som han då skrev bloggen som sen blev bok. Den är oerhört välskriven och sätter ord på många av de tankar och känslor jag själv hade under den tiden och jag imponeras av hans förmåga att trots sin egen situation ändå ha orken att trösta andra och fortsätta att leva hela tiden.”

 5. Omslagsbild: Samlade dikter av

  Samlade dikter

  “Det är främst en dikt, och framför allt ett ord, som jag fascineras av: Ordet “svetslågeblå” från dikten Sömnlös. När han skrev det var han antagligen den förste som någonsin använt det ordet och det får mig att tänka på hur språket kan utvecklas, något som jag själv försöker göra när jag skriver.”

Senast uppdaterad
2018-10-17

Skriv ut

Till toppen av sidan