ALMA-priset 2017 till Wolf Erlbruch

Fotografi av Wolf Erlbruch och en tecknad mullvad med en bajskorv på huvudet.
Wolf Erlbruch, foto: Peter Hammer Verlag. Illustration ur "Det var det fräckaste!" av Werner Holzwarth.

"Det viktigaste när man skriver eller illustrerar för barn är att vara uppriktig med sina egna känslor och att också berätta om sig själv”.

Så säger 2017 års ALMA-pristagare Wolf Erbruch. Han har illustrerat bilderböckerna "Det var det fräckaste" och "Björnen på lekplatsen" och är författare och illustratör till "Anden, döden och tulpanen" och "Leonard", bland andra.

Wolf Erlbruch får priset med motiveringen: ”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

Läs mer om ALMA-priset här.


Biblioteket tipsar

 1. Book cover: Det var det fräckaste! av

  Det var det fräckaste!

  Mullvaden får en lång, brun bajskorv rakt i skallen. Indignerad ger han sig iväg och frågar de andra djuren vem som är den skyldige. Alla demonstrerar sina egna utsläpp, men inget liknar korven på mullvadens huvud.

 2. Book cover: Anden, döden och tulpanen av

  Anden, döden och tulpanen

  - Jag håller mig i närheten av dig så länge du lever - för säkerhets skull, sa döden. - För säkerhets skull? svarade anden. - Ja, om det skulle hända dig något. En kraftig förkylning, en olycka - man vet ju aldrig vad som kan hända. Wolf Erlbruchs klassiska bok "Anden, Döden och Tulpanen" är en märklig berättelse som inte lämnar någon människa oberörd. Den utmanar vår traditionella syn på döden och manar till eftertanke i dess allra djupaste bemärkelse. Boken har höjts till skyarna världen över av kritiker för sin enkelhet, varsamhet och humor. Från 7 år.

 3. Book cover: Leonard av

  Leonard

  Leonard är så rädd för hundar! Kanske hjälper det att bli förvandlad till en stor hund?

 4. Book cover: Björnen på lekplatsen av

  Björnen på lekplatsen

  Barnen leker på lekplatsen när plötsligt björnen dyker upp och vill leka. Han lägger beslag på hela lekplatsen och barnen vågar först inte säga emot honom. Inte kan man väll sätta sig upp mot en stor stark björn, eller?

 5. Book cover: Björnen som inte var där av

  Björnen som inte var där

  Här är Björnen som inte var där för en stund sedan. I sin ficka hittar Björnen en papperslapp där det står: ”Är du jag?” Bra fråga, tänker Björnen och ger sig av för att söka svaret.

Senast uppdaterad
2017-04-05

Skriv ut

Till toppen av sidan