”Fyll ordförrådet” – kampanj för högläsning

Det händer inte ofta att man går på stan i Stockholm och möts av stora reklamskyltar för biblioteket. Men under maj månad har stockholmarna exponerats för biblioteksreklam i tunnelbanan, på busshållplatser och på digitala reklamskyltar. Annonserna är utformade som korta sagor och budskapet är att högläsning fyller barnens ordförråd. Elisabeth Aquilonius är biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm och har varit delaktig i att ta fram kampanjen.

­­­­– Det här är ett sätt att lyfta bibliotekets ordinarie utbud och uppdrag. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen både för biblioteket och för högläsningens positiva effekter, säger Elisabeth Aquilonius.

Läs högt. Kampanjaffisch i en tunnelbanevagn.

Reklamannonserna i kampanjen är utformade som korta sagor och tanken är att annonstexterna ska läsas högt. Foto: Stockholms stadsbibliotek.

Utöver annonserna har kampanjen även genomsyrat innehållet på bibliotekens sociala medier, framförallt på Instagram. Ungefär hälften av Stockholms 40 bibliotek är aktiva på Instagram och där har medarbetare delat boktips under taggarna #fyllordförrådet och #läshögt. Dessutom har högläsningsaktiviteter präglat bibliotekens programutbud. I kalendern på bibliotekets webbplats finns alltifrån digitala sagostunder till högläsningsbingo under kategorin ”Högläsning”.

Henrik Sillah och ett bokbord i biblioteket.

– Det viktiga är att man läser för sitt barn, inte vad, säger Henrik Sillah som arbetar på ungdomsbiblioteket PUNKT 127 Bredäng. Foto: Stockholms stadsbibliotek.

Målgruppen för reklamannonserna har i första hand varit vuxna som har barn mellan sju och nio år i sin närhet. Detta är åldern när de flesta barn börjar läsa själva och samtidigt brukar vuxna sluta läsa högt för dem. På biblioteken har kampanjen dock en bredare målgrupp och vänder sig till alla besökare. På ungdomsbiblioteket PUNKT 127 i Bredäng arbetar fritidspedagogen Henrik Sillah. Han tolkar kampanjen utifrån målgruppen han jobbar med.

– Nio av tio ungdomar i det här området lyssnar på hiphop och kan hitta ett textintresse därifrån. På så sätt får många även upp ögonen för poesi. Högläsning behöver inte vara en sagostund, det kan också vara ett poesiframträdande, säger Henrik Sillah.

Kampanjen ”Fyll ordförrådet” har utformats av Stockholms stadsbibliotek, Kulturförvaltningen och kommunikationsbyrån Reform Act. Det är en utmaning att ta fram en kampanj som lyfter fördelarna med högläsning och samtidigt utgår från bibliotekets läsfrämjande uppdrag på ett kravlöst och frivilligt sätt. Risken är att budskapet blir predikande eller moraliserande. Men Elisabeth Aquilonius tycker att man har lyckats med avvägningarna i den här kampanjen.

– Jag hoppas och tror att man kan kombinera allvar med det lättsamma. Vi lyfter ett viktigt budskap, men vi har försökt att göra det med en humoristisk ton och ett lustfyllt och fantasifullt bildspråk, säger Elisabeth Aquilonius.

För att se exempel på kampanjen, besök kampanjsidan eller sök på taggen #fyllordförrådet på Instagram.

Biblioteksredaktionen 2021-05-25

2021-05-25