Stadsbiblioteket

Öppet idag: 13:00–19:00

Öppettider


Besöksadress: Odengatan 53 (Google Maps)

Kontakta oss

Aktuellt

Upprustning av Stadsbiblioteket

Efter nästan hundra år som Stockholms stadsbibliotek är biblioteksbyggnaden i stort behov av renovering. Arbetet är inriktat mot fortsatt teknisk upprustning och verksamhetsutveckling. Renoveringen kommer att utföras med stor hänsyn till husets höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden. 

Under arbetet med och förberedelserna inför renoveringen kommer biblioteket att vara stängt. 

Här beskriver vi de förändringar som kan komma att påverka dig redan nu. Om du är nyfiken på att läsa mer om renoveringen kan du läsa mer på webbplatsen Stockholm växer.

Underhåll av Stadsbiblioteket

Förändrade öppettider

För att kunna förbereda inför stängningen minskar vi våra öppettider. Från och med den 8 januari gäller nya öppettider.

Öppettider Stadsbiblioteket

Flytt av dagstidningar

Merparten av dagstidningarna på Stadsbiblioteket flyttas till Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen från den 2 januari. Kvar på Stadsbiblioteket blir Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet.  

Lokaler och tillgänglighet

Entrén mot Sveavägen är tillfälligt stängd för upprustning av terrasserna och de basarer som ligger i bibliotekets lokaler. Du är välkommen att använda ingången på Odengatan istället.

Evenemang och aktiviteter

Som en del av att förbereda inför renoveringsarbetet i huset kommer vi inte ha någon programverksamhet för vuxna på Stadsbiblioteket under hösten 2023 och våren 2024. Vänd dig gärna till något av våra andra bibliotek runtom i Stockholm!

Programverksamheten för barn och unga är igång som vanligt.

Evenemang och aktiviteter på Stadsbiblioteket

IT-handledning

På bibliotekets IT-handledning kan du få hjälp med biblioteksrelaterade IT-frågor, exempelvis nedladdning av e-böcker. Du kan även få hjälp med enklare IT-ärenden som att skaffa e-post, spara på USB, ladda ner appar, söka på internet med mera.

Fredag 23 februari har vi ingen IT-handledning, eftersom IT-värdarna är på utbildning.

IT-värdarna finns på plats i Rotundan, övre plan, dessa tider: 

Måndagar klockan 13:30-17:00
Tisdagar klockan 13:30-17:30
Onsdagar klockan 13:30-17:00
Torsdagar klockan 13:30-17:00
Fredagar klockan 13:30-16:00

Ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och Arbetsmarknadsförvaltningen.

Förskolegrupper

Vi har särskilda evenemang och aktiviteter för förskolegrupper, till exempel förskolemorgon varje vardag klockan 9-10. Då kan förskolegruppen låna och lämna tillbaka böcker eller läsa en stund i lugn och ro. Du bokar plats i kalendern.

Från den 8 januari har vi öppet för förskolor måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9-10.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Stadsbiblioteket

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Stadsbiblioteket vid Odenplan är Sveriges största folkbibliotek. Biblioteksbyggnaden är ritad av arkitekten Gunnar Asplund. Huset stod klart 1928 och är mycket välkänt internationellt. 

Här finns skönlitteratur och facklitteratur inom olika ämnesområden, barnböcker och ungdomsböcker. I Stadsbiblioteket finns även Ljudbiblioteket med talböcker och ljudböcker. 

Böckerna i vårt källarmagasin är tillgängliga via reservation eller hämtning. Vänd dig till personalen på entréplan eller i facksal 2 om du vill få upp böcker från magasinet.

Hos oss kan du betala med kort eller Swish. På entréplan kan du även betala med kontanter. 

Om Stadsbiblioteket av Gunnar Asplund

About the Stockholm Public Library by Gunnar Asplund 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i någon av våra automater som du hittar på alla våningsplan: två stycken på entréplan, tre stycken på övre plan samt två stycken på barnavdelningen. Låneautomaterna är markerade med små gröna skyltar. 

Reserverade böcker hittar du i reservationshyllan som finns på entréplan nära den stora informationsdisken.

Du lämnar tillbaka böcker i vår återlämningsautomat som du hittar på entréplan mittemot hissarna.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 
  • Ramp för dig som har barnvagn eller använder rullstol finns vid entrén från Odengatan.

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Toalett finns på flera platser i biblioteket.

  • Entréplan: Två toaletter, en av dem är handikappanpassad.
  • Övre plan: Tre toaletter, en av dem är handikappanpassad med skötbord.
  • Barnavdelningen: En handikappanpassad toalett med skötbord. Denna toalett är avsedd för barn och deras medföljande vuxna.

Toalettbesök kostar 5 kronor för alla över 18 år och betalas med kort.

Studieplats

Vi har studieplatser på entréplan och på övre plan, ungefär 135 studieplatser totalt.

Grupprum

Vi har inget grupprum.

Kafé

Vi har ett kafé som du hittar på entréplan.

Utställning på biblioteket

Vi tar inte emot förfrågningar om att ställa ut på biblioteket.

Visning av biblioteket

Vi har visningar av biblioteket för förskolor och skolklasser upp till och med årskurs 3 i gymnasiet. Boka via mejl:

skolaforsk.ssb@stockholm.se 

Övriga visningar av biblioteket bokar du via Stadsmuseet.

Visning av Stadsbiblioteket

Utrustning

Datorer att låna

Vi har 12 stycken datorer som du kan låna i 60 minuter per dag. Datorerna står på övre plan i facksal 2 och är markerade med små blå skyltar.

Vi har en dator på barnavdelningen som endast är för barn. Du som är barn kan låna den i 60 minuter per dag. 

För att söka efter böcker använder du en av våra sökdatorer. Vi har en på barnavdelningen och två på entréplan. På övre plan hittar du tre stycken i facksal 2, två stycken i Rotundan och tre stycken i facksal 4. Alla sökdatorer är markerade med små gula skyltar.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vi har tre skrivare, en på entréplan och två på övre plan nära hissarna. Du kan också kopiera och skanna i våra skrivare. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg i A4 på alla skrivare. Vill du skriva ut i A3 kan du göra det i skrivaren på entréplan samt i en av skrivarna på övre plan. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Tidningar och tidskrifter hittar du på entréplan. Vi har cirka 70 dagstidningar nära den stora informationsdisken och cirka 140 tidskrifter i den andra änden av lokalen, i närheten av Ljudbiblioteket.

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

På Stadsbiblioteket har vi två särskilda datorer för dig som släktforskar. Du hittar dem på övre plan i facksal 4. På en av datorerna finns extra material som till exempel Sveriges befolkning 1880-1990, Rotemannen och Sveriges dödbok 1901-2013.

Den andra datorn kan du låna i upp till tre timmar per dag för att använda Arkiv digital. Du bokar den med hjälp av en bibliotekarie i informationsdisken.

Datorerna för släktforskning är markerade med små rosa skyltar.

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Ljudbiblioteket

På Stadsbiblioteket vid Odenplan finns många talböcker för hemlån. Här laddar vi ner talböcker som finns i Legimus katalog på webben. Du får nedladdningarna på minneskort eller på CD-ROM. Biblioteket har också några olika DAISY-spelare som du kan låna för att prova på.

Du kan beställa talböcker via telefon och e-post, eller reservera talböcker i bibliotekets katalog här på webben. Talböckerna får du sedan hemskickade med post utan kostnad. Vår telefontjänst riktar sig till boende i Stockholm. 

Beställning av talböcker från Ljudbiblioteket

Telefon: 08-508 31 160, måndag-fredag 10-12 och 13-15.

Epost: ljud.ssb@stockholm.se

Kontakta oss

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus

När du kontaktar oss med till exempel inköpsförslag eller synpunkter, via brev, e-post eller formulär på webbplatsen, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).